Hal, bor, zene Pákozdon

Különleges és nemes kulturális küldetést vállaltak fel 2015-től  a hagyományteremtő céllal létrehozott Szőlős Pákozd Gasztro-találkozó szervezői! A település múltjára épülő  halászati és szőlészeti hagyományaihoz kapcsolódóan a helyi borkultúrát kiterjesztve  június 24-én a határon túli történelmi borvidékeink tradícióinak ápolására, megismertetésére is szerveztek seregszemlét.

Pákozd

A szomszédos országokból olyan jól képzett magyar borászok kóstoltatják boraikat, akik – a modern módszerek mellett – még ismerik és gyakorolják a klasszikus magyar termesztési és termelési eljárásokat, használják a jellegzetes magyar fajtákat. Június 23-án, pénteken szakmai napon vitatják meg a nevezett régiókban folyó borászkodás helyzetét, piaci lehetőségeit. Szombaton viszont már a közönség is kortyolhat a legjobb évjárataikból.

Pákozd

Erdélyben, a Kraszna és a Berettyó között, Nagyvárad közelében díjnyertes  borokat ad az Érmeléki borvidék, de a bánáti részen és a Küküllő mente területén, a vörös aszújáról ismerté vált Ménes-Magyarád – mai nevén Arad-hegyaljai – borvidéken is eleven az ágazat. Az ősi borvidékről, Szerémségből terjedt el annak idején kedvelt vörösünk, a kadarka. A vidéken – kiváló természeti adottságai miatt – manapság  is híres termelők dolgoznak.  A  Délvidék és  Erdély szomszédságában terül el a Versec-fehértemplomi borvidék. A Kárpátalján található  Szerednye-visznai és Munkács-nagyszöllősi borvidéken sajnos hanyatlóban van a termelés.

Pákozd

A Szőlős Pákozd Gasztro-találkozón az érmelléki  borvidéket  Heit Lóránd, Piheni Annamária, valamint Mados Attila,  a felvidékit a Zsigmond Pincészet szakemberei képviselik.  Cuk Lajos  a Muravidéken készített italait sorakoztatja fel, Maurer Oszkár  pedig szerémségi borait kínálja.

A Szőlős Pákozd Gasztro-találkozója elnevezésű rendezvény több szálon is kapcsolódik a Velencei-tavi kistérség fejlesztésének filozófiájához, amely az ide irányuló turizmust más gazdasági területek fejlődését is előmozdító, stratégiai ágazatnak tartja, és a vendégforgalom növelésének lehetőségét  abban látja, ”… hogy sajátos  környezet tudatosságra épülő magterület jöjjön  létre, és ez által  a terület  speciális  ökoturisztikai térséggé lépjen elő.”

A rendezvény ugyanis a település természeti adottságaira és a – részben – belőlük szervesen következő társadalmi hagyományaira épít. A szőlőtermelés, a halászat és a nádaratás évszázadokon keresztül az itteni lakosság legfontosabb megélhetési forrásai voltak. Éppen ezért szerveződik a júniusi pákozdi találkozó a bor és a hal köré.

A rendezvényen a helyiek mellett a határon túli történelmi borvidékek lankáin termett szőlőből készült borokat ízlelhetik meg  a látogatók.  Az esemény másik kiemelt programja a halfőző verseny lesz, amire családok, baráti társaságok nevezhetnek.

Pákozd

A gasztronómiai élvezetek mellett a program kulturális missziót is teljesít, amennyiben felmutatja a testvér településekhez és saját környezethez egyaránt  kötődő kulturális értékeket is. Lesz szó a halászati tradíciókról, bemutatót tartanak a helyi hagyományőrző csoportok, a játszóházban a kicsik népi gyermekjátékokat  tanulhatnak,  a kirakodó vásáron előkerülnek a népművészeti termékek, a helyi ízeket őrző kézműves ételek.

A kézműves fogalom itt azonban már nem csupán a hagyomány, a természetesség, a valódiság, a minőség iránti posztmodern nosztalgia PR húrjait igyekszik megpendíteni, hanem a Magyar élelmiszer könyvben két éve megjelent szigorú szabályozás alapján előállított ételeket, italokat jelöl.  Az irányelv szerint: „Kézműves/kézmíves élelmiszernek nevezhető az az egyedi jelleggel bíró termék, amelynek előállítása során a különös gondosság, a „mívesség”, a kézzel végzett és a szaktudás által irányított munkafolyamat dominál.”

Pákozd

A kézműves ételek tehát nem tartalmaznak pótanyagokat,  imitátumokat, mesterséges színezékeket, aromákat, édesítőszereket sem ízfokozókat.

Az ipari tömegtermeléssel szemben a kézműves élelmiszerek esetében pontosan meg van határozva a feldolgozható alapanyagok köre, mennyisége és minősége is.

A pákozdi rendezvény látogatói tehát már biztosak lehetnek abban, hogy a tányérjukra kerülő falatok, a melléjük kortyolt italok, a desszertként fogyasztott lekvárok konzisztenciájukban, összetételükben és érzékszervi hatásaikban vagy tökéletesen egybevágnak a valódi élelmiszerekről alkotott elképzeléseikkel (ha még van), vagy éppen a kóstolásuk tapasztalatai alakítanak ki  új igényeket –  ízvilágok, vágyak  számára nyitva kapukat.

Pákozd

A húsok  pl.  a hagyományos receptúrák alapján, a megadott érlelési idők szerint,  valódi füstöléssel és kézi feldolgozással készülnek. A fűszerpaprika csak természetesen szárított és kézzel szedett, a lekvár 60 százalékban valódi gyümölcs alapanyagú, a sajt bio tejből van, a pálinka meg csak kisüsti lehet. A rendelet szerint az előrecsomagolt kézműves feliratú áruk címkéin a gyártó a nevével és címével hitelesíti a terméket.

Természetesen a rendezvényt lezáró hatalmas koncert is a minőség jegyében kerül megrendezésre, hiszen a közönségnek Gönczi Gábor és a Smile Rock Circus húzza a talp alá valót.

A Szőlős Pákozd Gasztro-találkozója tehát minden mozzanatában hozzájárul egy nagyobb közösségi szándékhoz, amely a régió egészének fejlesztését tűzte ki céljául.

Idézetek:

Velencei-tó Térségfejlesztő Közhasznú Egyesület 2013: Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térség középtávú stratégiai cselekvési program

A 1117/2005. (XII. 14.) Kormányhatározatból.