Az áldott Tisza
“Áldott a Tisza tája, Magyarország Kánaánja!” – írta Juhász Gyula és sokan nem is tudják milyen fantasztikus kincsek rejtőznek a Magyarország második legnagyobb folyójának két partján. Tolcsva, Tiszatelek, Tiszacsege, Poroszló, Szolnok, Nagykörű, Algyő, Szeged. Halászcsárdák, éttermek, halsütők.
Tavaly sokan a Magyar Konyha nyári lapszámával a kezükben indultak a Balatonra, ezért idén úgy döntöttünk: nemcsak a magyar tengert járjuk újra körbe, feltérképezzük a Tisza gasztronómiáját is. Fantasztikus kincsekre bukkantunk. Négy régióra osztottuk a Tisza magyarországi szakaszát és megkerestük a legizgalmasabb helyeket, termelőket, csárdákat, beszélgettünk halásszal, révésszel és tokaji borásszal.
Tokaj-Hegyalja
Északon, Tokaj-Hegyalján talán a kifinomult borkultúrának is köszönhetően fővárosi mércével mérhető fine dining éttermek várják a látogatókat – vidéki kedvességgel és bájos közvetlenséggel. Emellett megszállott termelők készítenek olyan különlegességeket – édes mustból borecetet, ibolyás vilmoskörte lekvárt, vargányás sajtot, levendulás gyógyszirupot -, hogy már csak emiatt is turisztikai célponttá válhatna a környék.
Tisza-tó
Dél felé csorogva a Tisza-tó varázslatos vidékére érkezünk, ahol mintha megállt volna az idő. Senki nem siet, a tempó valahogy a vízen való közlekedéshez idomult. A halak és a madarak kimondhatatlanul gazdag élővilága remek szórakozás – ki ne hagyja senki a csónakos túrákat, amelyekre a kikötőkben lehet jelentkezni.
Szolnoki régió
A hal ezen a tájon mindennapi eledel, ám ha lejjebb evezünk, Szolnok térségébe, ott érdekes módon már más a helyzet: egy helyi baráti társaság halkolbásszal és más hasonló készítménnyel próbálja több halevésre bíztatni a magyarokat. Szolnok térségében szinte missziót végeznek azok, akik a helyi hagyományokat ápolva szedik a nagykörűi cseresznyét, készítik a különleges pálinkákat, ültetik a fűszernövényeket.
Szeged
Nem kell halfogyasztásra bíztatni a szegedieket! Ott szinte nem is esznek mást, csak halászlevet, természetesen passzírozva. De jöhet a halpaprikás is túrós csuszával, vagy a számtalan sült hal, bármilyen formában. Halászcsárdába járni Szegeden életforma. A londoni olimpiára készülő kajak-kenu válogatottunk is jórészt a Tiszán edz, mégis meglepett bennünket az a felkészültség és szeretet, ahogy a tiszai halakról, ételekről beszélnek. Ki hitte volna, hogy a megszámlálhatatlan olimpiai és világbajnoki győzelem mellett horgász- vagy főzőtudományukra is büszkék, és arra, hogy “tiszai emberek”! A Tisza jó embereket, jó ételeket, felfedezésre váró kikötőket, felejthetetlen nyári kalandokat kínál.
A 10 legjobb tiszai halászcsárda
- Tiszacsegei Halászcsárda – Tiszacsege
- Kancsal Harcsa Halászcsárda – Tiszatelek
- Algyői Halászcsárda – Algyő
- Jobb Mint Otthon Kisvendéglő – Szeged
- Kiskőrössy Halászcsárda – Szeged
- Czifra Csárda – Abádszalók
- Öreg Kőrössy Halászcsárda – Szeged
- Halászcsárda – Szolnok
- Fehér Amur Halászcsárda – Poroszló
- Bonchidai Csárda – Tokaj
A 10 legjobb tiszai étterem
- Gusteau Kulináris élményműhely – Mád
- Ős Kaján Étterem – Tolcsva
- Suttogó Étterem és Lovasudvar – Nagykörű
- Sárga Borház Kisvendéglő – Mád
- Alabárdos Étterem és Borozó – Szeged
- Liliomfi étterem Kávézó – Szolnok
- Vendéglő a Régi Hídhoz – Szeged
- Bajnok Étterem – Szolnok
- Szeged Étterem – Szeged
- Hal-Jó Vendéglő – Tiszafüred-Örvény
Az 5 legjobb tiszai cukrászda
- Nagy Cukrászda – Szeged
- Talmácsi Cukrászda – Kunszentmárton
- Marcipán Cukrászda – Szolnok
- A Capella Cukrászda – Szeged
- Rétesház – Poroszló
Az 5 legjobb tiszai halsütöde
- Timári Halsütő – Timár
- Sült Hal Tibai Józsefné üzlete – Szeged
- Szabó-féle halsütő – Szeged
- Szőke Tisza Kincsei – Szolnok
- Mars téri halüzlet – Szeged
További információ : magyarkonyhaonline.hu (2012)