Az áldott Tisza

“Áldott a Tisza tája, Magyarország Kánaánja!” – írta Juhász Gyula és sokan nem is tudják milyen fantasztikus kincsek rejtőznek a Magyarország második legnagyobb folyójának két partján. Tolcsva, Tiszatelek, Tiszacsege, Poroszló, Szolnok, Nagykörű, Algyő, Szeged. Halászcsárdák, éttermek, halsütők.

Tavaly sokan a Magyar Konyha nyári lapszámával a kezükben indultak a Balatonra, ezért idén úgy döntöttünk: nemcsak a magyar tengert járjuk újra körbe, feltérképezzük a Tisza gasztronómiáját is. Fantasztikus kincsekre bukkantunk. Négy régióra osztottuk a Tisza magyarországi szakaszát és megkerestük a legizgalmasabb helyeket, termelőket, csárdákat, beszélgettünk halásszal, révésszel és tokaji borásszal.

Tisza virágzás kérészek a Tiszán

Tokaj-Hegyalja

Északon, Tokaj-Hegyalján talán a kifinomult borkultúrának is köszönhetően fővárosi mércével mérhető fine dining éttermek várják a látogatókat – vidéki kedvességgel és bájos közvetlenséggel. Emellett megszállott termelők készítenek olyan különlegességeket – édes mustból borecetet, ibolyás vilmoskörte lekvárt, vargányás sajtot, levendulás gyógyszirupot -, hogy már csak emiatt is turisztikai célponttá válhatna a környék.

Tisza-tó

Dél felé csorogva a Tisza-tó varázslatos vidékére érkezünk, ahol mintha megállt volna az idő. Senki nem siet, a tempó valahogy a vízen való közlekedéshez idomult. A halak és a madarak kimondhatatlanul gazdag élővilága remek szórakozás – ki ne hagyja senki a csónakos túrákat, amelyekre a kikötőkben lehet jelentkezni.

Tiszai horgász ladik és varsa

Szolnoki régió

A hal ezen a tájon mindennapi eledel, ám ha lejjebb evezünk, Szolnok térségébe, ott érdekes módon már más a helyzet: egy helyi baráti társaság halkolbásszal és más hasonló készítménnyel próbálja több halevésre bíztatni a magyarokat. Szolnok térségében szinte missziót végeznek azok, akik a helyi hagyományokat ápolva szedik a nagykörűi cseresznyét, készítik a különleges pálinkákat, ültetik a fűszernövényeket.

Szeged

Nem kell halfogyasztásra bíztatni a szegedieket! Ott szinte nem is esznek mást, csak halászlevet, természetesen passzírozva. De jöhet a halpaprikás is túrós csuszával, vagy a számtalan sült hal, bármilyen formában. Halászcsárdába járni Szegeden életforma. A londoni olimpiára készülő kajak-kenu válogatottunk is jórészt a Tiszán edz, mégis meglepett bennünket az a felkészültség és szeretet, ahogy a tiszai halakról, ételekről beszélnek. Ki hitte volna, hogy a megszámlálhatatlan olimpiai és világbajnoki győzelem mellett horgász- vagy főzőtudományukra is büszkék, és arra, hogy “tiszai emberek”! A Tisza jó embereket, jó ételeket, felfedezésre váró kikötőket, felejthetetlen nyári kalandokat kínál.

A 10 legjobb tiszai halászcsárda

  1. Tiszacsegei Halászcsárda – Tiszacsege
  2. Kancsal Harcsa Halászcsárda – Tiszatelek
  3. Algyői Halászcsárda – Algyő
  4. Jobb Mint Otthon Kisvendéglő – Szeged
  5. Kiskőrössy Halászcsárda – Szeged
  6. Czifra Csárda – Abádszalók
  7. Öreg Kőrössy Halászcsárda – Szeged
  8. Halászcsárda – Szolnok
  9. Fehér Amur Halászcsárda – Poroszló
  10. Bonchidai Csárda – Tokaj

A 10 legjobb tiszai étterem

  1. Gusteau Kulináris élményműhely – Mád
  2. Ős Kaján Étterem – Tolcsva
  3. Suttogó Étterem és Lovasudvar – Nagykörű
  4. Sárga Borház Kisvendéglő – Mád
  5. Alabárdos Étterem és Borozó – Szeged
  6. Liliomfi étterem Kávézó – Szolnok
  7. Vendéglő a Régi Hídhoz – Szeged
  8. Bajnok Étterem – Szolnok
  9. Szeged Étterem – Szeged
  10. Hal-Jó Vendéglő – Tiszafüred-Örvény

Az 5 legjobb tiszai cukrászda

  1. Nagy Cukrászda – Szeged
  2. Talmácsi Cukrászda – Kunszentmárton
  3. Marcipán Cukrászda – Szolnok
  4. A Capella Cukrászda – Szeged
  5. Rétesház – Poroszló

Az 5 legjobb tiszai halsütöde

  1. Timári Halsütő – Timár
  2. Sült Hal Tibai Józsefné üzlete – Szeged
  3. Szabó-féle halsütő – Szeged
  4. Szőke Tisza Kincsei – Szolnok
  5. Mars téri halüzlet – Szeged

További információ : magyarkonyhaonline.hu (2012)