Magyar borvidékek

Somló

Ez a bor a kúp formájú Somló hegyről származik, aminek a heve a kihalt vulkán hamujának tulajdonítható. A somlói bor valamikor nagyobb megbecsülés tárgya volt, mint a Tokaji. Évszázadokon át a Habsburg-dinasztia férfiai ezt a bort szolgálták fel a nászéjszakájukon, hogy elősegítse az utódok nemzését. A statisztikák is kimutatták, hogy ezen a környéken több fiúgyermek született, mind az országos átlag. A borok különbözősége az eltérő hegyoldalaknak tudható be, mindegyiken 8-10 szőlőfajta terem, amiket ragyogó zöldes-fehér, vagy aranyszerű sárga szín és kellemes savasság jellemez. Az igazi karakterük a több éven át tartó nevelési folyamaton nyugszik, azaz a tőkék szándékosan fekszenek a talajon. Másfelől nem alkalmasak a keresztezésre sem.

yxsds

A Balatoni borok

Sok-sok éve a Balaton környékén élő lakosok rájöttek, hogy micsoda kedvező bortermelő adottságai vannak a környéknek a hatalmas kiterjedésű állóvíznek és a kiváló talajadottságnak köszönhetően.. Az i.e. 3. században a római helytartó – aki egy kertész fia volt – Marcus Aurelius Probus kitaníttatta a katonáit, hogy Pannónia provinciában, a mai Dunántúlon hogy az egész környéket ültessék be szőlővel, hogy legyen egy kis tennivalójuk a békeidőkben. Ezt a hagyományt követték az őket követő itt lakó népek, többek közt a magyarok is. Minden Balaton menti bortermő körzetnek van egy, vagy két bora, aminek a karaktere különleges dicséretet érdemel.

Badacsony

Ez a gyönyörű bortermelő vidék a lélegzetelállító környező tájaival, ami magába foglalja az Ábrahámhegy, a Szent György-hegy és a Szigliget termését, a csonka kúp formájú Badacsony hegyről nevezték el – utóbbit a formája miatt könnyű felismerni.

beolvasás0022 1

A körzet leginkább elterjedt szőlőfajtája az Olaszrizling. Az ebből készült bort általában már egy év eltelte után palackozzák, így megmarad a kesernyés, mandulára emlékeztető zamata. Az alkoholtartalma elég magas, 12,5 és 13,5% között mozog. A népszerű Szürkebarát fajtájú szőlő a francia Pinot Gris szőlőfaj leszármazottja. Ez az eredeti termőhelyén egy könnyű bort ad, ami nem igazán érdemli ki a „minőségi bor” titulust. A Badacsonyi szőlők lédúsabbak, ezért a mustja édesebb is. Ebből egy tüzes, aromás, aranysárga színű bor készül 12,5 és 13,5 % közötti alkoholtartalommal, ami majdnem mindig tartalmaz meg nem erjedt cukrot, más néven maradványcukrot. A másik tipikus badacsonyi borszőlőfajta az ősi Kéknyelvű, amit népdalokban is megemlítenek. A nevét a kékes színű levélszárairól kapta. Ez egy elegáns, sárgászöld bort ad 13,5 és 14,5 % közötti alkoholtartalommal, de ezek ritkán kerülnek kereskedelmi forgalomba. A bort csak nagyon kis mennyiségben készítik, ezért a szőlősgazdák szeretik megtartani maguknak saját fogyasztásra, a hagyomány és a tekintély jeleként. További jó borszőlőfajták még ebből a régióból a Zöldszilváni, ami eredetileg Erdélyből származik, valamint a Muskotály.

beolvasás0014 1

Csopak és Balatonfüred

Csopak és Balatonfüred szőlői között végigsétálva a nézelődők cipője teli lesz vöröses színű porral. Ez a vasoxid miatt van, ami az agyagos vulkanikus eredetű talaj miatt van, ez adja meg az itteni boroknak az egyedi zamatát is. Az Olaszrizling is többek között ezen a környéken terem. A termése egy fűszeres, zöldesfehér bort ad, aminek a zamata a rezedára, az íze pedig néhány év érés után a szilvára emlékeztet. Habár mindegyik bornak 12,5 és 13,5 % közötti alkoholfoka van, az Olaszrizling akár két település között is változtathatja a karakterét.

A Rizling a szomszédos Dörgicséről származik, aminek kicsit alacsonyabb az alkoholtartama, de sokkal ihatóbb, emiatt kitűnő kínálnivaló a vendégeknek. Megemlítendő borszőlőfajta Balatonfüred és Csopak környékéről még a Furmint.

beolvasás0021

Mór

Mór szőlőföldjei a Balaton északi partjai közelében fekszik a Bakony és a Vértes hegységek hegylábainál. A települést a török hadsereg előretörései miatt a lakosainak ott kellett hagynia, kihalt. Szerencsére két földműves, akik Dél-Németországból érkeztek ide a 18. század közepén beköltözött erre a területre. Szakértő szőlőtermesztők voltak, Ezerjót telepítettek ide, ami addig Észak-Magyarországon volt őshonos szőlőfajta. A heves Móri Ezerjónak magas alkohol- és savtartalma van, ezekhez pedig egy fakó sárgás színű ragyogás társul. Kellemes aromája van, a meg nem erjedt cukor pedig gyakran édeskés ízt ereményez, ami jobb években még édesebb is lehet.

Dél-Balaton

A Balaton környéki bortermelő vidékek legfontosabb déli parti szőlőfajtái az Olaszrizling, a Chardonnay, a Sauvignon és a Leányka

A szüret

A szőlőt a szőlősgazdának egész évben ápolnia kell és karban kell tartania. A barátok és a rokonok ősszel gyakran segítséget nyújtanak, mert a szőlőszüretelés sok dolgos kezet és erős férfiakat igényel, hogy a nehéz puttonyokat cipelni tudják. Minden évben a szüret egy kitűnő alkalom, hogy az egész család összegyűljön. Ha a munka véget ért, mindenki begyűlik a présházba, hozzáfognak a boriváshoz, amíg a szőlősgazdás a hagyományhoz híven ünnepi birkapörköltet tálalnak fel, ami korábban már órákig főtt kint a szabadon. A régi hagyomány szerint a szüret befejeztével szüreti bál és mulatság veszi kezdetét.

beolvasás0013 1

Szüreti birkapörkölt

(birkapörkölt szőlősgazda módra)

Hozzávalók:

5 ½ font / 2,5 kg csontos birkahús

4 nagy hagyma

Egy csapott pohár / 200 g birkazsír

Egy púpos evőkanál csípős paprika

1 birkalábszárcsont (nem szükséges)

2-3 fej paprika

3-4 gerezd fokhagyma

1 teáskanál köménymag

Csípős paprika ízlés szerint

Goulash-family_1

Kockázza fel a húst és aprítsa fel a hagymákat. Melegítse fel a zsírt egy fazékban, majd addig süsse benne a hagymát, amíg az üvegesre nem sül. Szórja rá a paprikát, majd rögtön adja hozzá a húst, ezt követően ízesítse azt sóval (ha lábszárcsontot is használ, darabolja fel, és a hús előtt helyezze bele a fazékba). Magozza ki a paprikákat, majd aprítsa fel. A felaprított fokhagymával és a köménymaggal együtt adja hozzá a húshoz. Hagyja a pörköltet, hogy a saját levében párolódjon, majd fokozatosan öntse fel vízzel a fövésben lévő húst. Rendszeresen forgassa meg a fazekat főzés közben. Tálalja csípőspaprikával.