Mit főz karácsonykor Bunyós Pityu és a jó LaciBetyár? (receptekkel!)

Közel 10 éve működik Magyarország legnézettebb zenetévéje a Sláger tv, melynek egyik legnépszerűbb műsora, a nézők nagy kedvence az “Eszem-iszom, dínom-dánom“. Az adást különböző magyar éttermekben, csárdákban rögzítik, ahol a közönség a több fogásos étkezések alatt megkóstolhatja a helyi specialitásokat, a magyar konyha remekeit, és persze  a kiváló borokat, minőségi pálinkákat.

A hangulatot vendég előadók fellépése mellett a két állandó műsorvezető – előadó garantálja: Bunyós Pityu és a jó LaciBetyár. Ők ketten megkerülhetetlen alakjai a hazai szórakoztató zenének, és igazán különleges háttérrel érkeztek ebbe  a műfajba –  ezúttal pedig megosztották velünk egy – egy olyan  kedvenc ételük receptjét, amelyek az ünnepi étkezések alkalmával kihagyhatatlan finomságnak számítanak.

Bunyós Pityu

 – Egy kis szabolcsi faluból, Nyírparasznyáról indult, és a zenei gyökerei is ide köthetők: a hétvégi lakodalmakban, születésnapokon és névnapokon hallotta- és tanulta meg azokat a dalokat, amelyek zenei karrierje alapját képezik.

–  Kiváló bokszoló, többszörös nehézsúlyú magyar bajnok, Eb. és Vb, helyezett, olimpikon, nemzetközi versenyek győztese. Két későbbi profi világbajnok ellen is ringbe szállt: bokszolt  Mike Tysonnal és Lennox Lewissal is, és egyetlen európaiként talpon maradt ellenük a ringben!

 – Elkötelezett állatvédő, rendszeresen támogat hasonló tevékenységi körű civil szervezeteket, és olyan kezdeményezéseket melyek ezzel kapcsolatosak

Egyik kedvenc ünnepi étele: a szabolcsi töltött káposzta

A Magyarkincsek.hu szabolcsi töltött káposzta receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált – a teljesen hagyományos receptek szerint apróra vágott – sertéscomb
  • Kb. 25 dkg rizs
  • (lehetőleg házilag befőzött) paradicsomlé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 fej édeskáposzta
  • pirospaprika (ízlés szerint)
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt fekete bors (ízlés szerint)

Az édeskáposztát leveleire szedjük, átmossuk, majd ecetes, forráspont alatti hőmérsékletű vízben pároljuk kb 10 percig.

A vöröshagymát apróra vágjuk és egy kevés füstölt szalonna zsírján megdinszteljük, majd rászórjuk a pirospaprikát, hozzá a húsokat, a rizst, sózzuk, borsozzuk, majd  alaposan összekeverjük.

Az elkészült töltelékből a káposztalevelekre helyezünk egy keveset, és a levelet összetekerjük – figyeljünk hogy lehetőleg  kisméretű töltelékeket készítsünk!

Az edény aljába és tetejére – közöttük a töltelékek – apróra vágott édeskáposztát helyezünk. Felöntjük vízzel (ízlés szerint sózzuk, ha szükséges) és lassú tűzön kb. 90 percig főzzük. Az étel elkészülte előtt 5-15 perccel ráöntjük a házilag befőzött, édes paradicsomból készült paradicsomlét. Tejföllel is fogyasztható.

A jó LaciBetyár

Híres vőfély – dinasztiából származik, édes-  és öregapja is vőfély volt, és ő  maga is évtizedeken keresztül űzte ezt a szakmát.  Zala megyei illetőségű, jelenleg is ott él. Volt már kaszkadőr,   szerepelt csikósbemutatókon, szenvedélyes horgász, elkötelezetten őrzi a magyar hagyományokat, illetve ő a Kárpátia pálinka reklámarca is.

Hagyományos magyar öltözetei nagy részét édesanyja varrja, a cifrább darabok kézművesek keze munkáit dicsérik. A legelső szűrjét pedig az utolsó bakonyi szűrszabónak, Zalai Karcsi bácsinak köszönheti, aki még a pápának is készített ruhát.

–  a “lacibetyár” egy létező, régi magyar kifejezés mint a “lacikonyha” vagy a “lacipecsenye”. A lacikonyha névadója a  lacipecsenye vagy röviden “laci”, ami  gyors tűzön, hagymás, paprikás zsírban sült sertéshússzelet (leginkább comb), amit egy ketté vágott cipó közé tesznek. A lacikonyhák körül ólálkodtak a lacibetyárok; pénztelen, szegény, elzüllött alakok, akiket jómódú ismerőseik megvendégeltek. (Magyar Néprajzi Lexikon)

Egyik kedvenc ünnepi étele: vörösboros vaddisznópörkölt (“Halat, vadat a magyar asztalra!”)

A Magyarkincsek.hu vörösboros vaddisznópörkölt receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg kicsontozott vaddisznócomb
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 dl zsír
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1 db közepes méretű paradicsom
  • 1 db paprika
  • 4 dl vörösbor
  • babérlevél, fűszerpaprika, só, bors, fűszerpaprika

A vaddisznócombot apróra felkockázzuk, és fél órára vízbe áztatjuk. A hagymát apróra vágjuk, a zsírban aranysárgára pirítjuk majd beleforgatjuk a felkockázott húst. Sózzuk, és saját levében pörköljük. Mikor zsírjára sült  hozzátesszük a pirospaprikát,  a babérlevelet, maximum egy deci vörösbort, és félpuhára pároljuk. Ekkor beletesszük a felkockázott paprikát, paradicsomot, és  kevés vízzel felengedjük, és lefedve puhára pároljuk. Dödöllével, galuskával vagy főtt burgonyával tálaljuk.

 

Bunyós Pityu Facebook Oldala

A jó LaciBetyár Facebook Oldala

A Sláger Tv Facebook Oldala

Egyéb források: