Karácsonyi rántott ponty majonézes krumplisalátával

Rántott ponty

  • 8 pontyfilé (80-100g darabonként)
  • 3/4 pohár/100 g liszt
  • 2 pohár/120 g finom zsemlemorzsa
  • 2 tojás
  • 1 1/4 pohár/300 ml olaj

 

Kari-menu_nagy1 n n

Fűszerezd meg a pontyfiléket. Használj egy kicsit több sót, mint amit egyébként a húsokra használsz! Helyezd a lisztet egy lapos tányérba, a zsemlemorzsát pedig egy másikba. Verd fel a tojást egy széles edényben és adj hozzá egy csipet sót. Forgasd meg a filéket a lisztbe, majd mártsd őket a tojásba, végül pedig vond be mindkét oldalán zsemlemorzsával. Rakd a filéket az olajba és fedd le a serpenyőt. 5 perc után forgasd át a filéket a másik oldalukra és hagyd ott is sülni őket, amíg ropogósak nem lesznek – immár fedő nélkül.

Majonézes krumplisaláta

  • 1 kg keményebb burgonya
  • 1 kisebb hagyma
  • ecet
  • cukor
  • 200-300 ml tartármártás

Főzd meg a krumplikat héjastól, majd hámozd meg őket és vágd össze 5 mm-es szeletekre. Hámozd meg a hagymát és add hozzá a krumplihoz egészben. Készíts marinádot víz, ecet és cukor felhasználásával és öntsd rá a krumplira, amíg azok még melegek. Hagyd rajta ezt a marinádot 12-24 óráig, majd vedd ki a hagymát. Csöpögtesd le a krumplit, majd rakd bele a tartármártásba.