Karácsonyi rántott ponty majonézes krumplisalátával
Rántott ponty
- 8 pontyfilé (80-100g darabonként)
- só
- 3/4 pohár/100 g liszt
- 2 pohár/120 g finom zsemlemorzsa
- 2 tojás
- 1 1/4 pohár/300 ml olaj
Fűszerezd meg a pontyfiléket. Használj egy kicsit több sót, mint amit egyébként a húsokra használsz! Helyezd a lisztet egy lapos tányérba, a zsemlemorzsát pedig egy másikba. Verd fel a tojást egy széles edényben és adj hozzá egy csipet sót. Forgasd meg a filéket a lisztbe, majd mártsd őket a tojásba, végül pedig vond be mindkét oldalán zsemlemorzsával. Rakd a filéket az olajba és fedd le a serpenyőt. 5 perc után forgasd át a filéket a másik oldalukra és hagyd ott is sülni őket, amíg ropogósak nem lesznek – immár fedő nélkül.
Majonézes krumplisaláta
- 1 kg keményebb burgonya
- 1 kisebb hagyma
- ecet
- só
- cukor
- 200-300 ml tartármártás
Főzd meg a krumplikat héjastól, majd hámozd meg őket és vágd össze 5 mm-es szeletekre. Hámozd meg a hagymát és add hozzá a krumplihoz egészben. Készíts marinádot víz, ecet és cukor felhasználásával és öntsd rá a krumplira, amíg azok még melegek. Hagyd rajta ezt a marinádot 12-24 óráig, majd vedd ki a hagymát. Csöpögtesd le a krumplit, majd rakd bele a tartármártásba.