Töltött paprika
Hozzávalók:
- 8 közepes méretű paprika
- 1 közepes hagyma
- 4 teáskanál olaj
- 1/3 pohár / 60 g rizs
- 600 g darált disznóhús
- só, egy bő csipet bors
A léhez:
- 4 ¼ pohár / 1 liter paradicsomlé
- néhány zellerlevél
- 3 evőkanál liszt
- 2 evőkanál / 30g vaj
- 1-2 teáskanál cukor az íz miatt
Magozza ki a paprikákat. Vágjon apróra egy negyed hagymát, majd pirítsa meg forró olajban. Adja hozzá a rizst egy kis sóval, majd öntse le annyi vízzel, amennyi ellepi. Amikor majdnem kész van, rakja félre hűlni.
Keverje hozzá a darált húst a rizshez, majd ízlés szerint ízesítse sóval és borssal. Töltse meg a paprikákat ezzel a keverékkel (körülbelül egy hüvelykkel/1,25 cm-rel legyen a teteje a paprika pereme alatt, mivel a főzés alatt megdagad). Forralja fel a paradicsomlevet, majd öntse a töltött paprikákra. Adja hozzá a maradék hagymát és a zellerleveleket. Fedje le, majd főzze közepes lángon körülbelül 50 percig. Vegye ki a paprikákat a paradicsomléből, majd dobja ki a hagymát és a zellerleveleket is. Keverje a lisztet a forró vajhoz, folyamatosan keverje, amíg aranyszínű nem lesz. Hígítsa fel vele a paradicsomlevet, majd ízesítse cukorral.
Végül óvatosan rakja vissza a töltött paprikákat a lébe, majd hagyja állni 10 percig.