I. Magyarországi Szaloncukor Szépségverseny
2014. december 13.-án bensőséges ünnepség színhelye volt a Nagytétényi Kastélymúzeum, ahol egy Európában egyedülálló versenyt álmodott meg Csányi Sándor a Magyar Gasztro-Turisztikai Egyesület elnöke, amely ötletet támogatta, és a szervezést segítette Királyházi Andor a Magyar Gasztro-Turisztikai Egyesület társelnöke.
A bíráló bizottságban neves cukrász szakemberek, iparművészek vettek részt: Vigh Maya Venesz díjas mestercukrász, Horváth Ferenc Venesz díjas mestercukrász az I. Magyar Fehérasztal Lovagjai, Csekő Györgyi az Iparművészeti Múzeum programszervezője, iparművész.
Az ötletet és a rendezvényt felkarolta Szabolcs Attila Országgyűlési képviselő, a rendezvény védnöke.
Az esemény létrejött:
– Iparművészeti Múzeum Budapest, Nagytétényi Kasténymúzeum Budafok-Tétény
– Budafok-Tétény Polgármesteri Hivatal, Karsay Ferenc polgármester
– Zsanna-Manna bio édesség tulajdonosa Bíró Katalin, Érd támogatásával.
– Magyar Gulyás Gasztro-Turisztikai Egyesület, Szolnok szervezésében.
Szaloncukor szépségverseny díjátadó eredménye:
2014. Év szaloncukra:
Sulyán Pál és Sulyánné Benkó Katalin
szaloncukor termékcsalád
Aranyérem:
Szabó Marcipán
Lajos Méri – Cegléd – csokis ízesítésű szaloncukor
Sulyán Pál és Sulyánné Benkó Katalin – cukormentes marcipán
Demeter Kézműves Csokoládé – zserbó szaloncukor belga étcsokoládéval
Ezüstérem:
Vikingó kft. – szilva fahéjas szaloncukor
Sárospatak Hungária Édesipari kft. – zselés szaloncukor több fajta ízben
Sárospatak Hungária Édesipari kft. – rumos kakaós szaloncukor
Lajos Méri – Cegléd – narancsos szaloncukor
Bronzérem:
Vikingó kft. – zselés szaloncukor
Sárospatak Hungária Édesipari kft. – kókuszos szaloncukor
Vikingó kft. – banános szaloncukor
Sárospatak Hungária Édesipari kft. – citrom ízű szaloncukor
Az eredményhirdetés és a díjak átadása után termékbemutatóra és vásárra került sor a Nagytétényi Kastélymúzeumban az Adventi vásár keretében.
Szolnok, 2014. december 15.
A támogatók, társszervezők nevében:
Csányi Sándor elnök
s.k.
Magyar Gulyás
Gasztro-Turisztikai Egyesület
A szaloncukor története
A szaloncukor hagyományos magyar édesipari termék selyem- és sztaniolpapírba csomagolt, csokoládébevonatos cukorka, amelyet méltán nevezhetünk hungarikumnak, hiszen csak mi magyarok díszítjük e papírba csomagolt cukorkával a karácsonyfát.
A szaloncukor ősét (fondant cukor) a franciák a XIV. században kezdték el készíteni. Ha a fondant magyarországi elterjedését kutatjuk, arra találunk adatokat, hogy német bevándorló cukorművesek hozták magukkal a fondant készítés tudományát. A XIX. század első felében már ismerték és készítették a fondant alapú cukorkákat, például a Wikus-féle üzemben. Hogy mikor lett a fondantból szaloncukor? Nos, erre nincs pontos adat.
Eleinte gyümölcsöket, aszalt különlegességeket, mézesbábokat, papírból kivágott ékességeket, süteményeket akasztottak a karácsonyfára. Az 1800-as évek végétől azonban elterjedt a szaloncukor-készítés és vele együtt a karácsonyfa díszítés. A cukorka neve a német „Salonzuckerl” szóból ered, ezért nem meglepő, hogy Jókai még “szalon czukkedli”-nek nevezte. Kezdetben egyszerű cukorkaféleségeket, csokoládé golyócskákat burkoltak selyempapírba, majd színes sztaniolba.
A XIX. század végétől a cukrászok mintakönyv alapján készítették a szaloncukrot a kívánt ízűre, burkolatúra. A kiválasztott fajták elegáns csomagokban kerültek a vásárlókhoz. A híres fővárosi cukrászdák nem engedhették meg maguknak, hogy ne legyen egy saját titkos szaloncukor receptjük, nem beszélve a rengeteg családi receptről. Így a “hőskorban” is legalább annyiféle szaloncukrot lehetett kapni, mint manapság.
Az Édeni szaloncukrokat hazai csokoládé mester készítette. Alapanyaguk olyan egyszeres (tehát a mandulát legnagyobb arányban tartalmazó) marcipán melyhez egyenesen Kaliforniából érkezett a legjobb minőségű mandula, Belgiumból a csokoládé. Aszalt szilvával töltött, Bailey’s likőrrel, karácsonyi fűszerrel ízesített mandula marcipán, kókusz marcipán, fekete csokoládé krémes és mogyorókrémes bonbon szalonok alkotják az évek óta bevált kínálatot. Semmi aroma, semmi tartósítószer. A csokoládémester csak tiszta és finom alapanyagokat használt.
Így olyan szaloncukrokat kóstolhat, melyek méltó kiegészítői egy szép ünnepnek, díszei a legszebb karácsonyfának.
Az 1930-as években újdonságnak számító marcipán rózsából “hajtott ki” a kilencvenes évekre Magyarország egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező Szamos Marcipán Kft. Minden Szamos-termék, köztük természetesen a szaloncukor is, magas kakaótartalmú belga csokoládé felhasználásával készül. Ez az érték szaloncukor esetében 54 százalék. A minőséget javítja még, hogy a csokoládé nem tartalmaz kakaóvajon kívül más zsiradékot. A beltartalom valódi marcipán.
A megszokott „sima” marcipán mellett idén pisztácia – és narancs ízesítésűvel is találkozhatnak a vásárlók.
Igazi különlegesség továbbra a desszert szaloncukor, ami a Mátyás desszert sikeres ízeiből kettőt igyekszik átvinni a karácsonyi csemegébe, mégpedig a legnépszerűbb csokoládést és a meggyest.
A szentendrei Marcipán Múzeumban ez az 5 íz megvásárolható előre csomagolt díszdobozban.
A szaloncukor magyar édesipari termék, mely jelen formájában hazánkból indult el világhódító útjára, tehát egyfajta Hungarikumnak tekintendő. Tapasztalatunk szerint a szaloncukorgyártók törekvése az, hogy külalakban is és beltartalomban is maradandót alkossanak, illetve megfeleljenek a világpiaci elvárásoknak.
(További részletek: www.magyargulyas.hu)





