Te tudod hogyan kell pálinkát kóstolni? Hát így!
No, akkor eljött az ideje, hogy szembesüljünk helytelen pálinkakóstolási szokásainkkal – a NÉBIH (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ) segítségével kiderülhet, hogy nagyon sokan nem szabatos módon fogyasztjuk kedvenc italunkat – így kell!
Tulipános pohár és felejtsük el a hűtőt!
A pálinkát hagyományos öblös szájú, úgynevezett tulipános pohárból fogyasszuk, a kis felespoharak a bárszekényben erre nem optimálisak. A kóstolásnál fontos a pohár alakja, mivel öblös fala lehetővé teszi, hogy minél jobban érezzük az illatokat és aromákat egyaránt. A pálinkát ne hűtsük le hiszen az is ront az élvezetén!
Ne mozgasd a pohárban, de gyönyörködj benne!
A pálinkát, a borokkal ellentétben kóstoláskor ne mozgassuk körkörösen a pohárban. Pálinka esetében erre nincsen szükség. Elsőként a látvány és a szín alapján tudunk következtetni a pálinka minőségére. Lehet tiszta, tükrös, opálos, zavaros a megjelenése. Színe a jó minőségű italok esetében utalhat a gyümölcsre amiből készítették.
Csak apró kortyokban!
Ki kell élvezni az ízeket, és – bár sokszor nehéz megállni – de apró kortyokban kóstoljunk, majd gondolkodjunk el vajon mit is érzünk a szánkban. Az alapelv: többször keveset!
A szárazpróba
A szárazpróbát igen egyszerű elvégezni. A kóstolás után tegyük félre poharunkat 1-2 percre, majd szagoljunk bele újra. Ha még mindig kellemes, telt illatot érzünk, akkor jó minőségű pálinkát fogyasztottunk. Elvégezhetjük ezt úgy is, hogy a pohár alján lévő maradék pár cseppet kézfejünkre csepegtetjük és így szagoljuk meg, ekkor is gyümölcsösséget kell éreznünk.
Magyar pálinkát magyar hivatal kóstoljon!
A NÉBIH, azaz a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy úgynevezett szemléletformáló kampányt indított Szupermenta (http://szupermenta.hu) néven – ez a kampány az élelmiszerek tudatos kiválasztásához nyújt gyakorlati segítséget a fogyasztóknak.
Az egyes termékeket válogatott csapat teszteli: hatósági, laboros, és kommunikációs szakemberek vizsgálják meg, hogy mennyire kiváló az adott produktum.
Nemrég egy olyan termékcsoport került górcső alá ami a magyar fogyasztók számára kiemelt jelentőségű, ebben a témában szinte mindenkinek egyezik a véleménye: a pálinkák.
Összesen 30 terméket teszteltek, olyanokat, amelyek minden fogyasztó számára elérhetőek a nagyobb kereskedelmi láncokban, és átfogó hatósági (laboratóriumi, egyéb) vizsgálatok alapján kiderült hogy mely pálinkák a legjobbak 2017 – ben a NÉBIH szerint.
A vizsgálatok során számos szakértő kóstoló bírálta a szilvapálinkákat, és persze az értékelők a kóstolás során nem tudták melyik terméket pontozzák. Külön véleményezhették a szilvapálinkák illattisztaságát, illatkarakterét, íz tisztaságát, íz karakterét és harmóniáját. A bírálók preferencia-sorrendje alapján súlyoztuk az adott szempontokat.
Tehát a lényeg: a kóstolók kedvence az Agárdi Miraculum Szilva Pálinka lett. A Szupermenta rangsorban másodikként végzett a Rézangyal Barrique Szilva pálinka. A dobogósok sorát harmadik helyen a Nobilis Forte 55° Szilva Pálinka zárta.
Az idei győztes, az Agárdi Miraculum Szilva pálinka
A magyar gasztronómia egyik legismertebb és legkedveltebb gyümölcspálinkája a szilva. Besztercei szilvából készült elegáns „igazi” szilvapálinka. Lágy, kedves, nem tolakodó szilvás, üde virágos jegyekkel, marcipános-gyümölcsös illat. Ízében megjelenik a szilva könnyed ízvilága, bár a lágyság itt is dominál, kellemesen, szinte légiesen karakteres. Negyven százalékos alkoholtartalma szépen belesimul az összképbe. Utóíze hosszan megmarad. A szárazpróba, amely elengedhetetlen része az élménynek, felemelő, aszalt szilvás illatokat mutat.
Forrás: http://szupermenta.hu / http://agardi.hu