Szicsek pálinkák: A kis szódaüzemtől a látványfőzdéig

A Szicsek Pálinkafőzde termékeit a pálinkaszerető közönség már messziről megismeri. No nem a névről, hanem a megszokott, jellegzetes palackokról és címkékről, ugyanis a családi üzem alapító tulajdonosa, Szicsek János mindig is azt vallotta, hogy nem mi adjuk a termék nevét és hírnevét, hanem annak minősége, megbízhatósága, a pálinka nyújtotta élmény által a termék szerez nevet magának és gyártójának.

Szicsek pálinkák

A kellő szerénység, a szakma iránti alázat, a határozott célok és küzdelem együttesen tették mára az egyszemélyes vállalkozást Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik legmeghatározóbb vállalkozásává, hazánk egyik legismertebb pálinka manufaktúrájává, amely egy kis alföldi szódaüzem épületéből indult, ma változatlan technológiát követve, új látványfőzdét és látogató központot üzemeltet.

A Szicsek Pálinkák eddigi több mint 35 éves útját jelzi a mintegy 300 elismerés: pálinkakiválóságok, Magyar Termék Nagydíjak, Kézműves Remekek, Magyarország legjobb pálinkája és legeredményesebb pálinkafőzdéje díjak sora és a 2016-ban átadott életműdíj is. Mi a titka és mitől más ez az üzem? Hosszú távú célok, kitartás, hibák és kudarcok, melyek mindig új lendületet adnak és az egyedi utak keresése.

Szicsek pálinkák

A főzdében már az „újkori pálinkakép” kialakulása előtt is a valódi pálinka előállítását tűzték ki célul, és azt, hogy e nemes ital valódi értékeit külföldön is bemutathassák, hiszen már akkor is élt a hit, miszerint a pálinka egyediségével képes a Föld bármely pontján meglepetést okozni fogyasztójának. Már a hazai kommersz italok térhódításának idején is a modern kori pálinka fogalomnak megfelelően kizárólag hibátlan alapanyagból készültek a termékek, minden gyümölcsöt magoztak, ami természetesnek tűnhet, de gondoljon csak arra, hogyan magozna ki egy földieper szemet …

Szicsek pálinkák

Ma már 30-40 féle termesztett és vadon termő gyümölcsből készül itt pálinka, mely több mint 100 féle kézzel palackozott és címkézett késztermékben nyeri el végső formáját. Szilva, alma, barack, törköly: megszokott gyümölcsök, de kóstolt-e már csipkebogyó, áfonya, som, sárgadinnye vagy sütőtök párlatot? Gondolta volna, hogy 4 centiliter bodzapálinka elkészítéséhez körülbelül 1,6 kilogramm bodzagyümölcsöt kell feldolgozni? Felfedezte-e már, hogy a Besztercei szilva, a vörös szilva, a Penyigei, a Stanley vagy a Lepotica szilva pálinkája is eltérő élményt ad, fahordós érlelést követően pedig szintén más karakterjegyei lesznek?

Szicsek pálinkák

Nem kérdés: a gyümölcsök és a pálinka adta lehetőségek száma végtelen, a benne rejlő játékosság határtalan, a főzőmester feladata pedig gyakorta inkább művészet, mint munka. A Szicsek Pálinkafőzdénél azt vallják, hogy a már jól ismert, hagyományos alap ízek (barack, körte, alma, szilva, cseresznye) adják a pálinka lényegét, a különlegességek (fekete ribizli, szeder, málna, berkenye) pedig a színességét. A Szicsek Pálinkafőzdében az évi 1000-1200 tonna gyümölcs feldolgozása a minőség mellett komoly készleteket is biztosít. Ez teszi lehetővé, hogy a családi üzem kisüsti pálinkái kaphatók legyenek Romániában, Szlovákiában, Angliában, Ausztriában, Svédországban, Kanadában és akár Izlandon is.

Szicsek pálinkák

A cég továbbra is töretlenül hisz és dolgozik a nemzetközi pálinka-ismertségért, mindig örömöt okoz, ha arról érkeznek hírek, hogy Szicsek pálinkával koccintottak Washingtonban, Montrealban, New Yorkban, Varsóban, Brüsszelben vagy épp Stockholmban, de az sem utolsó esemény, amikor a lappföldi Mikulás kér egy kupicával a cég berlini standjánál.

További információ:

www.szicsek.hu