Jókai bableves

Hozzávalók 4 személyre:

  • 40 dkg tarkabab
  • 15 dkg sárgarépa
  • 15 dkg fehérrépa
  • 5 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg zsír (mi olajjal készítjük)
  • 10 dkg liszt
  • 50 dkg füstölt kolbász
  • 50 dkg (főtt, füstölt sertéscsülök )
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 l húsleves
  • csemege fűszerpaprika
  • tejföl

 

Fotó: komaromtv.hu

Elkészítés módja :

A babot egy álló napra beáztatjuk. A főtt füstölt csülök miatt óvatosan kell sózni a levest az elején, így nem lesz gond.

A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk: a vöröshagyma felét kockázzuk, a másik felét akár egyben hagyhatjuk. A fokhagymát apró kockákra vágjuk, a többit karikáztuk, ill. kis kockákra vágjuk.

A babot és a sonkát a babérlevéllel – egyelőre só nélkül – feltettük főni annyi vízben vagy húslevesben amennyi ellepte. Amikor már puhult a bab, akkor tesszük bele a sárgarépát, a petrezselyemgyökeret, a zellert és a fél vöröshagymát. Ekkor meg is kóstoljuk, hogy tudjuk, mennyi húslevest tegyünk bele.

Mikor a zöldségek még félig kemények , paprikás, fokhagymás, vöröshagymás rántást készítünk, és a levest azzal sűrítjük.

Ezután mindjárt belekerül a csipedett vagy a galuska. Mikor belefőtt, akkor késznek minősítettem a levest.

guly

A recept beküldője: Gulyás Csárda, Abda – www.gulyascsarda.hu

In english: Jókai style bean soup