Élmények ezrei a pécsi múzeumokban

Pécs elfogultság nélkül hazánk egyik leghangulatosabb, legszebb fekvésű városa, népszerű turisztikai célpont. A kikapcsolódási lehetőségek sorát gazdagítja a település jelentős, nagyon sokoldalú múzeumi gyűjteménye.

pécsi múzeumok

Ha a számos immár tradicionális fesztiválnak helyet adó Sétatérről elkezdjük a sétát, a Janus Pannonius utcában a magyar festészet magányos óriásának, Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919) jelentős alkotásait csodálhatjuk meg (pl. Mária kútja Názáretben, Magányos cédrus, Baalbek). A Csontváry-kiállítás (Janus Pannonius u. 11.) átfogó képet ad a művész egyedülálló munkásságáról.

pécsi múzeumok

A sétát a Káptalan utca felé folytatva számos érdekesség, különleges látnivaló fogad. Schaár Erzsébet: Utca című állandó kiállítása (Káptalan u. 5.) egy sokalakos kompozíció, amelynek fő terét egy utca képezi. Ezt életnagyságú emberalakok, köztük ismert személyiségek portréi népesítenek be. Ha végigsétálunk az „Utcán”, érdekes, különleges látnivalóban lesz részünk, amely gondolkodásra késztet.

pécsi múzeumok

Nem is kell sokat sétálnunk – csak mintegy száz métert –, és a Káptalan u. 4. kapuján áthaladva a csodálatos Pierre Székely Kőkertbe vezet utunk. Itt, egy barokk műemléki épületben kapott helyet a Janus Pannonius Múzeum két állandó kiállítása.

Az alsó szinten megtekinthető Sopianae – Baranya római kori leletei állandó régészeti tárlaton számos edény- és üveglelet mellett megtekinthetjük egy 2. századi (rekonstruált) halotti kocsi felszerelését, egy Dunaszekcsőn talált Marcus Aurelius-szoborfejet, valamint egy, Sopianae-t bemutató élethű, interaktív 3D rekonstrukciót is. Az épület emeletén Martyn Ferenc (1899–1986) képzőművész, a non-figuratív irányzat egyik első magyar képviselőjének állandó kiállítása ad minden eddiginél átfogóbb keresztmetszetet ad a szobrász, festő, grafikus, illusztrátor életművéből.

pécsi múzeumok

Egy épülettel feljebb, a város legrégebbi lakóházában (Káptalan u. 2.) található a Zsolnay Múzeum, amely bemutatja többek között az építészeti kerámia fejlődését, a díszkerámia-gyűjtemény legszebb darabjait, emellett a porcelánfajanszt és az eozin technikát is. Szintén érdemes meglátogatnunk a szemközti épületben a Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző, 1906-1997) világhírű, pécsi születésű, Franciaországba kivándorolt művész életművének emléket állító tárlatot (Káptalan u. 3.), amely a korai Bauhaus-típusú geometriai grafikáktól kezdve a kezdeti op-art műveken át fekete-fehér és vonalperiódus alkotásokat egyaránt tartalmaz. Kiemelt jelentőségűek a kiállítás anyagában a világhírű Zebra művek, s a Dia-Argent, illetve a Vonal-Fény címet viselő nagyméretű gyapjúszőnyegek.

pécsi múzeumok

A Káptalan utcából a sétát folytatva jutunk fel a Modern Magyar Képtár épületéhez (Papnövelde u. 5.). A magyar képzőművészet egyik leggazdagabb hazai gyűjteményében a tág értelemben vett 20. századi magyar képzőművészettel ismerkedhetünk meg – sok más mellett – Rippl-Rónai, Gulácsy, Breuer Marcell művein keresztül.

pécsi múzeumok

A Janus Pannonius Múzeum egyedülállóan gazdag állandó kiállítási kínálatából megemlítendő még a Város- és Vidéktörténeti Múzeum (Pécs, Felsőmalom u. 9.). A 18. századi, hangulatos, egykor tímárházként működő épületben megtekinthető állandó történeti kiállítás igen gazdag tárgyi-, képi- és dokumentum műtárgyegyüttest mutat be Pécs múltjából a török alóli felszabadulástól (1686) az 1950-ig terjedő időszakig.

pécsi múzeumok

Képzeletbeli sétánkat folytatva érdemes megtekinteni a Vasváry-házat (Pécs, Király u. 19.). A részben neoreneszánsz hatású, koraeklektikus épület ad helyet Lantos Ferenc (1929-2014) képzőművész életműve előtt tisztelgő állandó tárlatnak. Az épület másik szárnyában tekinthető meg a Parajmos – Roma holokauszt címet viselő állandó kiállítás.

Ha a sétát a Zsolnay-szobor környékén zárjuk, érdemes betérni a Néprajzi Múzeumba (Pécs, Rákóczi út 15.), amelynek állandó tárlata a Baranya megyében élő nemzetiségek tárgyi kultúráján keresztül mutatja be a XIX-XX. század letűnt paraszti világának emlékeit a legarchaikusabb kézműves munkáktól a családi manufaktúrák termékeiig.

pécsi múzeumok

A Néprajzi Múzeummal átellenben a Természettörténeti Múzeum (Pécs, Szabadság u. 2.) látogatói – sok más érdekesség mellett – az ország harmadik legnagyobb madártojásgyűjteménye mellett megtekinthetik a Pannon-tenger mocsaras partjain élő mecseki dinoszaurusz nyomait, a jégkorszaki ősmaradványok között a „pécsi mammut” csontjait.

pécsi múzeumok

JANUS PANNONIUS MÚZEUM

Pécs, Káptalan u. 5.

E-mail: jpm@jpm.hu

Telefon: 00 36 72 514-040

További információk, hírek, érdekességek:

www.pecsimuzeumok.hu

https://www.facebook.com/januspannoniusmuzeum