Füvészkert – zöld oázis Budapest közepén

A Füvészkertet leginkább Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk című világhírű regényéből ismerjük. A szóban forgó helyszín Budapest egyik izgalmas kerületében egy igazi zöld oázis, sajnos azonban már hiába keresnénk a legendás grundokat, ugyanis korábbi területe negyedére zsugorodott, így kórház, lakótelepek, s újabban elegáns új lakónegyedek találhatóak a regény hajdani helyszínein.

Az első botanikus kert Magyarországon 1771-ben a felvidéki , Pázmány Péter alapította Nagyszombati Egyetem részeként jött létre. A Kert sokszor költözött, először Budára, majd Pestre, mai helyén mintegy 150 éve létezik. Korábban nemesi birtok volt, vadászterületként és angolkertként használta egykori tulajdonosa, a Festetics család.

 _DSC0931

A Kert feladata elsősorban az oktatás és a növényvilág népszerűsítése. Gyakran látogatják iskolás csoportok, de nagyon népszerű a nyugdíjasok, sőt újabban a szerelmespárok, fiatal felnőttek, kisgyerekes családok körében. A színes rendezvényeken mindig találnak gyerekfoglalkozást az érdeklődők, de helyet ad évi több alkalommal különféle témájú szakmai napoknak is, mint pl. a Paradicsom nap, Füge nap vagy a hobbikertészek körében legnépszerűbb Oltónap. Egyetemi hallgatók is itt sajátíthatják el a botanikai, taxonómiai ismereteket.

WEFE4904

A Füvészkert Budapest közepén, fejlődő környezetben, a Corvin negyedtől néhány perces sétára, tömegközlekedéssel, kerékpárral, autóval egyaránt jól megközelíthető helyen található. Jelenlegi területe 3,1 hektár itt Budapesten, és hozzá tartozik Gödön a Huzella Kert arborétum is, melynek területe 5,5 hektár. A növénygyűjtemény több mint 8000 fajt tartalmaz. A 2000 m2-nyi üvegházakban érdekes kaktuszgyűjteményt, broméliákat, orchideákat, pálmákat és ausztrál növényeket találunk. Nagyon izgalmas a Viktória-ház, melyben magyaroszági és a világ számos tájáról érkezett rovaremésztő növények mellett a világhírű, éjszaka virágzó Victoria cruziana él. A közelmúltban a Kertet és a Pálmaházat uniós pályázati források felhasználásával felújították, növényanyagát bővítették.

_DSC2104

Elérhetőségek:

ELTE Füvészkert

Budapest 1083 Illés u. 25.

Tel.: +36-1-314 0535, +36-1-210 1074

Fax: +36-1-314 0535

URL: www.fuveszkert.org

botanikuskert@yahoo.com

Nyitva tartás:

Áprilistól szeptemberig: 9-17h

Októbertől márciusig: 9 – 16h

Belépő:

Felnőtt: 850 HUF

Diák/nyugdíjas: 400 HUF

Családi jegy: 2000 HUF