Ismered? Pedig ez egy 50 négyzetméteres templomi betlehem!

Talán még sokan itthon sem tudják, hogy egy kis somogyi faluban, a Kis-Balaton szomszédságában, a festői Vörsön található Magyarország legnagyobb templomban épített betleheme.

045

Az anyagmennyiségekből talán már érzékelhető hogy hétköznapi méretekben kell gondolkodnunk: az anyagszükséglete kb. 30-35 láda moha, több tucat (!) fenyőfa, gerendák és deszkák 1,5 m3 mennyiségben, 5-6 db legalább 3 méter magas tuja , 2 zsák fűrészpor, 4-5 láda, illetve rengeteg száraz növény a dekoráláshoz A betlehemen valamint a templom díszítésén és az egyéb előkészületeken több mint 20 fő dolgozik kb. 1 hétig, napi 12-14 óra munkával!

p_38-47

A kb. 50m2 – es betlehem lelke a robusztus gerendatartó szerkezete – emiatt lehetséges egyáltalán egy ilyen grandiózus művet kivitelezni. Erre jönnek a fenyőágak amik a mohát tartják, így létrejön egy impozáns domboldal, amin aztán elindulhat a fantázia: a betlehem a bibliai tájat a magyar kultúra jellegzetes elemeivel vegyítve jeleníti meg, kizárólag hagyományos, és természetes alapanyagok felhasználásával.

017

A Betlehem 2000 óta már elkészül Advent első vasárnapjára így azóta évente több tízezren indulnak útnak hogy – ingyenesen – megcsodálják ezt a különlegességet.

További információk a templomról és a betlehemről

Ennek a kivételes templomnak az építését Vörs településen (amelyet már a X. század óta jegyeznek) 1820-21 ben kezdték Kövér János akkori plébános vezetésével, Szent Márton tiszteletére.

A templom kétségtelenül leghíresebb nevezetessége természetesen a lenyűgöző méretű és kidolgozottságú betleheme. A híres alkotást első alkalommal Futó Tibor építette meg 1948-ban. Ekkor még csak néhány négyzetméter volt, mert az úgy nevezett Jézus szíve oltár elé alkotta meg ahol nem állt rendelkezésre elég nagy hely.

010

A fordulópont évekkel később történt amikor egy merész ötlettel lebontotta ezt az oltárt és a helyére építette meg a betlehemet. Így az építmény a nagy hely miatt sokkal nagyobb lett, de még ekkor sem érte el a mostani formáját. 1980 és 1988 között Futó Tibortól, Miklosics József, majd Futó Péter vette át a munkát, akinek hirtelen halála után 2014-től Gere László vezetésével a Vörsi Egyházközség és több lelkes segítő munkáját dicséri a bibliai táj megelevenítése.

Kapcsolattartó:

Római Katolikus Plébánia
Cím: 8711- Vörs, Ady E. utca 6.
Telefon:+36-30/ 481-3161
E-mail: vorsibetlehem@gmail.com