Magyar kutyafajták – pumi, az örök bohóc

A pumi ősi  magyar pásztorkutyáink egyike, aki a mai világban is kitűnően megállja a helyét. Az örök bohóc, mindig jókedvű, tettre kész hűséges társ, aki mellett nem lehet unatkozni. Magas fokú logikai képességgel és rengeteg  jó tulajdonsággal rendelkezik.

Jellemző rá, hogy mindent folyamatosan kommentál. Sokan „ugatósnak” mondják, ami azért így nem igaz. Tény, hogy a „beszédes fajtákhoz” tartozik, mivel pásztorkutya, de sohasem ugat ok nélkül!  Ez a tulajdonsága nem zavaró, sőt nagyon is passzol vidám  egyéniségéhez. Szóval nem lehet nem észrevenni!

Latin neve tökéletesen összefoglalja a fajta lényegét: Canis familiaris ovilis (terelőképesség) villosus (bozontos szőrzet) terrarius (terrier jelleg) Raitsitsi . A terrieres jelleg látható külső megjelenésében – fejforma, hosszú pofa rész, kvadratikus testfelépítés – és tükröződik viselkedésében, belső jellemében is: vakmerő, bátor, rámenős.

Mind méretében, mind vérmérsékletében tökéletes családi kutya, imádja a gyerekeket. Fáradhatatlan és lelkes, így kiváló társ bármelyik kutyás sportban, legyen az agility, dog-dancing, obedience, fresbee stb.

Múltból hozott tulajdonságaival a pumi igen jól megállja a helyét a mai időkben is. Megfelelő gazda mellett könnyen kezelhető, ideális társ, aki vidámságot, végtelen ragaszkodást és szeretetet csempészhet rohanó életünkbe.

A pumit Holdampf Dóra a Nemzetközi Pumi Egyesület Elnöke, a 2002 óta működő Pilisi-Kócos esztergomi pumi tenyészet vezetője mutatta be kutyáival. Kenneljéből több Champion, Európa és Világ-győztes pumi származik , itt született a 2014 és 2015 évi Világ és Fajtagyőztes pumija is. Pilisi-Kócos pumik szerte a világban élnek, Franciaországtól a skandináv országokon át egészen az Egyesült Államokig.

További információ:

www.pilisikocos.hu

www.pumik.hu