A besenyszögi disznóvágás receptjei – 1. rész
Sült vér:
- vöröshagyma bőven
- zsír
- vér
- só
Elkészítés: A zsírba a fölkockázott hagymát megdinsztelik és pirítják. Kiveszik a hurkába valót, félre teszik. A vért ráteszik a hagymára, igény szerint abálják. Folytonos kevergetés közben sütik. Az utóbbi időben tesznek hozzá borsot, majorannát, sőt, már lecsós vért is szoktak csinálni.
Ezután ebédre sült pecsenyét fogyasztottak.
Sült pecsenye:
a disznóból amit először kiveszünk: pl. a nyakától, szűz pecsenye, nyesedék hús
- irdalt (=bevágott) szalonna
- fokhagyma
- só
Elkészítés: a földarabolt húst minden oldalról besózzák, a többi hozzávalót jól egymáshoz szorítják, ha szalonnát is tesznek mellé, akkor nem kell zsír. Ha ezt megették, elkezdték főzni a levest, ezzel párhuzamosan készítették a kolbászt, hurkát, sajtot és az abált szalonnát.
Disznótoros leves = Orja leves:
- víz
- a gerinccsont vége (az orja)
- zöldség, répa, zeller, karalábé, káposzta, paradicsom, zöld paprika, vöröshagyma egészben
- só, szemes bors, köménymag
Elkészítés: a csontlét felforralják, a habját leszedik, amikor félig megfőtt, beletették a zöldségeket. Házi készítésű csigatésztával ették, amit előtte két héttel csináltak meg.
Kolbász:
- 2/3 rész színhús és 1/3 rész zsíros hús
- fokhagyma
- pirospaprika
- só, bors, kömény
Elkészítés: a húst ledaráljuk, a többi hozzávalóval összekeverjük, a tisztított vékonybélbe beletesszük, majd kisütjük zsírban (ha van elég zsírja magában is, nem kell alá).
Májas hurka:
- 2/3 rész a csontról leszedett húsokból, nyesedékekből és zsíros húsból, májból, tüdőből, szívből
- 1/3 rész rizs
- kockázott, pirított vöröshagyma
- só, bors, majoránna
Elkészítés: ledaráljuk a belső szerveket és húsokat, összekeverjük a kifőtt rizzsel, hagymával és fűszerekkel, beletesszük a tisztított vékonybélbe, majd kisütjük zsírban (ha van elég zsírja magában is, nem kell alá).
Véres hurka:
Elkészítése ugyanúgy történik, mint a májas hurkájé, azzal a különbséggel, hogy ebbe beleteszik a reggeli vért is.
Komahurka:
A vastagbélbe töltött hurka.
Kapcsolódó cikkek:
A besenyszögi disznóvágás receptjei – 2. rész