Halasi savanyú máj
Speciális halasi étel, disznóvágások hagyományos különlegessége. Kiskunhalason többek között a Pásztortűz Egyesület igyekszik népszerűsíteni. A civil szervezet meghívására 2011-ben a DunaTv csatornán, az Ízőrzők műsorában is bemutatták az étel készítését. Ahány ház annyi savanyú máj, de az egyik legrégebbi elkészítési mód egy idős halasi tanyai embertől vett recept a következő:
Hozzávalók:
- 10 dkg hasaalja szalonna
- 1 vöröshagyma
- 40 dkg porcogós lapockavég
- 20 dkg sertéslép
- 20 dkg sertéstüdő
- 10 dkg sertésmáj
- 10 dkg velő
- diónyi zsír
- 2 teáskanál őrölt paprika
- 1 dl víz
- 1 evőkanál darált paprika
- 1 kávéskanál őrölt bors
- 50 dkg vöröshagyma
- csipetnyi só
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál ecet
Lehetőleg a főzés előtti napon készítsük el a párolt hagymát, amelyet karikákra vágunk, majd csipetnyi sóval, két evőkanálnyi cukorral ízesítve kevés vízben üvegesre főzünk. Amikor megpuhult, ecettel kicsit savanyítjuk az ízét. Egy éjszakán át ebben a lében állni hagyjuk. A sertésmájat és a velőt előfőzzük, a velőt enyhén megborsozzuk. A szalonnát feldaraboljuk, diónyi zsírban kiolvasztjuk, majd 1 fej kockára vágott vöröshagymával lepirítjuk. A tűzről félrehúzva fűszerezzük őrölt paprikával, felengedjük kevés vízzel, majd a darált paprikát is hozzáadjuk. Rátesszük a feldarabolt húsokat: először a lapockát, majd a lépet, a tüdőt, és a vékonyra vágott, abált májat. Őrölt borssal, és köménnyel fűszerezve fedő alatt puhára főzzük.
Rétegesen tálaljuk a megfőtt húst és a hagymát: egy sor hús, egy sor hagyma. Mindezt addig folytatjuk, amíg a hozzávalók elfogynak. Tetejére abált velőt teszünk és friss kenyérrel kínáljuk.
Pásztortűz Kulturális és Hagyományápoló Egyesület
Kiskunhalas, 6400 Kossuth u. 17. III/28a
Tel.: 06308576077