Bakonyi betyárleves
Hozzávalók / 4 személyre:
- 40 dkg sertéscomb
- 10 dkg füstölt szalonna
- 20 dkg gomba
- 10 dkg sárgarépa
- 10 dkg fehérrépa
- 15 dkg vöröshagyma
- 3 dl tejföl
- 2 evőkanál liszt
- 1 ek fűszerpaprika
- 1 csokor kapor
- 1 db paradicsom
- só, bors ízlés szerint
- 2 ek napraforgó olaj
Elkészítési módja:
A hagymát felkockázzuk. A húst megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A leveszöldségeket és a gombát megtisztítjuk, majd a gombát nagyobb szeletekre, a zöldséget apró kockákra vágjuk.
Kevés olajon a hagymát megdinszteljük, majd beletesszük az apró darabokra vágott füstölt szalonnát és a sertéshúst. Fehéredésig pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával és felöntjük vízzel.
Ha a hús félpuhára főtt, beletesszük a zöldségeket, a paradicsomot és a gombát.
Ha minden megpuhult, a liszttel kikevert tejföllel behabarjuk a levest és beledobjuk az apróra vágott kaprot. Kb 10 percig alacsony lángon rotyogtatjuk, majd egy csepp tejföllel a tetején tálaljuk.
A recept beküldője: Gulyás Csárda, Abda – www.gulyascsarda.hu