Hagyományos magyar népi receptek Besenyszögről
Hagyományos pogácsa
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 12, 5 dkg margarin
- 2 tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1, 5 dkg élesztő
- 0, 5 l tej
- 1, 5 dkg cukor
- reszelt sajt
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval szaggatjuk, a tetejét tojássárgájával megkenjük és sajtot szórunk rá. Aranysárgára sütjük.
Káposztás pogácsa
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 2 evőkanál só
- 50 dkg vaj
- 1 db tojás
- 1 pohár tejföl
- 1 teáskanál cukor
- 1 dl tej
- 5 dkg élesztő
- 3-4 evőkanál fehérbor
- Kb. 60 dkg káposzta
Elkészítés:
A káposztát lereszeljük, 1 evőkanál sóval besózzuk és 15-20 percig állni hagyjuk. Az élesztőt a langyos tejben, amiben 1 teáskanál cukrot feloldottunk, felfuttatjuk. A lisztet 1 teáskanál sóval összekeverjük, a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojás sárgáját, tejfölt és fehérbort. Beledolgozzuk a káposztát. 30 percig kelesztjük, majd 20 percenként háromszor hajtogatjuk a tésztát. Kinyújtjuk 2 cm vastagra, éles késsel bevagdossuk a tetejét és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tojásfehérjével megkenjük a tetejét. Tepsibe rakosgatjuk és 20 percig pihentetjük. Ezután előmelegített sütőben pirosra sütjük.
Krumplis pogácsa
Hozzávalók:
- tört krumpli (ízlés szerinti mennyiségben)
- liszt (annyi, amennyit felvesz a krumpli)
- só
- élesztő
- cukor
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk az anyagokat, az élesztőt csak elmorzsoljuk, majd összedolgozzuk. A tésztát gyúrás után kicsit pihentetjük, majd olajban kisütjük.
Aludttejes alföldi pogácsa
Hozzávalók:
- 0,5 kg liszt
- 10 dkg vaj
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 5 l aludttej
- só
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, kiszaggatjuk, majd azonnal kisütjük!
Kenyérlángos
Hozzávalók:
- 1 evőkanál zsír
- 1 kg liszt
- 1 csomag élesztő
- 1 teáskanál liszt
- 30 dkg összedarabolt füstölt szalonna
- 2 fej hagyma
Elkészítés:
Elkészítjük a tésztát: annyi langyos vizet teszünk a liszthez, hogy könnyen keverhető legyen, ízlés szerint. A szalonna és a hagyma felét a tésztába, a másik felét és a maradék hozzávalókat pedig a tetejére tesszük.
Csipegető
Hozzávalók:
- 15 dkg túró
- 6 teáskanál cukor
- 1 dkg élesztő
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 4 dkg vaj
- 20-25 dkg liszt
- 8 dkg porcukor
- 1 dkg vanília
- olaj
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, a tésztát ezután kis ideig pihentetjük, majd vékony, kerek tésztát nyújtunk ki belőle, a közepüket gyűszűvel kiszúrjuk. Forró olajban sütjük meg.
Vízen kelt kifli (Nagykunsági lakodalmi sütemény)
Hozzávalók:
- ½ kg liszt
- 2 dkg élesztő
- 2 dl tejföl
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 2 db tojássárgája
- 1 dl tej
- só
- citromhéj
- 20 dkg kristálycukor a hintésre
Elkészítés:
Langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk. A lisztet a vajjal elmorzsoljuk és a hozzávaló anyagokkal meggyúrjuk, jól kidolgozzuk. Egy tiszta asztalkendőt liszttel meghintünk és a tésztát lazán belekötjük, hogy a növekedésre hely maradjon. Fakanál nyelére felfüggesztve hideg vízzel telt fazékba tesszük, és addig hagyjuk benne (kb. 1 óra), amíg feljön a víz tetejére. A deszkát kristálycukorral meghintjük, a tésztát ráborítjuk, apró cipókat vágunk és a cukorban megforgatva 10 cm hosszú rudakat sodrunk, kifliket formálunk belőle, középen megcsavarva. Sütőlapra helyezzük 5 cm távolságra egymástól és középhőmérsékletű tűznél világos rózsaszínűre sütjük.
Rongyos lapóka
Hozzávalók:
- tej
- 1 dkg élesztő
- fél kg liszt
- késhegynyi szódabikarbóna
- 2 dl kefír vagy aludttej
- kevés só
- fagyos zsír
Elkészítés:
Kevés langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt, majd összegyúrjuk a liszttel, szódabikarbónával, kefirrel (vagy aludttejjel) meg a sóval. Alaposan kidolgozzuk, és nagyon vékonyra kinyújtjuk. Megkenjük a zsírral – olyan vastagon, mintha zsíros kenyeret kennénk – és összegöngyöljük; kb. 5 centi vastag rúddá formázzuk. 3-4 centis darabokra vágjuk, kezünkkel pogácsákká formázzuk, és fél óráig pihentetjük. Végül a tésztadarabokat tenyérnyi lapokká nyújtjuk és forró olajban ropogós pirosra kisütjük. Nemcsak kitűnő feltét főzelékre, de egy csésze teával nagyon jó vacsora is ez a leveles, foszlós lángos.
Szalagáré
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 20 dkg porcukor
- 1 csomag szalagáré
- 20 dkg zsír (vagy vaj, esetleg margarin)
- 3 tojás
- 3 dl tejföl
Elkészítés:
Dolgozzuk össze a cukrot a zsírral, a szalagáréval, a tojásokkal és a tejföllel. Adjuk hozzá a lisztet és gyúrjuk tésztává. A tészta olyan keménységű legyen, ahogyan formálni akarjuk. Ha szaggatni szeretnénk, akkor keményebb, ha nyújtani, akkor puhább. Ezután tegyük tepsibe, ahol megsütjük.
Szaloncukor
Hozzávalók:
- 20 dkg kristálycukor
- 10 dkg krumplicukor
- 1 dl erős fekete kávé
- 1 dl tej
- 1 púpos kiskanál kakaó
- 10 dkg vaj vagy margarin
Elkészítés:
Megforrósítjuk a kávét, és a cukrot, a krumplicukrot, a kakaót meg 8 dkg vajat beletéve addig főzzük, amíg az edény falától el nem válik. Kivajazott porcelántálra ujjnyi vastagon simítjuk és megdermedni hagyjuk. Hidegen vizes késsel kockákra vágjuk és még egy napig szárítjuk. Ezután szaloncukorpapírba vagy alufóliába csomagoljuk, így akasztjuk a fára.
Géptészta
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg zsír
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 2 vanília
- ½ sütőpor
- só
- kakaó (ha kakaósat akarunk)
Elkészítés:
Az anyagokat összegyúrjuk, húsdarálóra felszerelt formán kinyomjuk.
Aranysárgára sütjük.
Lehet vele kísérletezni, nyugodtan tehetünk bele például kakaóport, és amit úgy gondolunk, hogy finom lenne a tésztájába.
Csöröge-forgács fánk
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 5 tojás sárga
- 1,5 dl tejföl
- 0,5 dl rum
- só
- zsír (a sütéshez)
Elkészítés:
Az összetevőket egybegyúrjuk, majd 30 percig pihentetjük. ½ cm-re kinyújtjuk, háromszor hajtogatjuk, majd újra gyúrjuk. Kb. 3 mm vastagságúnak kell lennie, azután derelye vágóval daraboljuk szét, majd kisütjük.
Az információkat köszönjük a besenyszögi Vehiculum – ház (közérdekű muzeális gyűjtemény) vezetőjének, Molnár Melindának!
Minden kedves olvasónknak szívből ajánljuk, hogy keresse fel ezt a szép, vendégszerető, és hagyományait gondosan ápoló települést Jász-Nagykun-Szolnok megyében!
További információ:
Kapcsolódó cikkek:
Alföldi disznóvágás Besenyszögön
A besenyszögi disznóvágás receptjei – 1. rész
A besenyszögi disznóvágás receptjei – 2. rész