A magyar paprika

Amikor a magyarok a paprikáról beszélnek, akkor azt érthetik a paprikafélék teljes családjára, vagy arra a fűszerre, amit azokból készítenek. A friss paprika legalább akkora szerepet játszik a magyar konyhában, mint amennyire a többi fűszer, de nyersen is legalább olyan népszerű. Nem is meglepő, hogy ennyire kelendő, mivel annyira sokféle színben, formában és ízben be lehet szerezni, hogy nem lehet ráunni.

Sétáljon végig akármelyik piacon és csodálja meg a ragyogó színű, végtelen választékú kínálatot a méregzöld erős paprikától, amit az árusok „atom-erősnek” mondanak, teljesen az ártatlan kinézetű, de halálosan sárga „banán chilin”át, a számtalan sárga, zöld, vagy élénkpiros édes paprikáig.

Magyarország kiemelkedően ízletes paprikákat termel, valamint a vékony héjának köszönhetően még jól is emészthetőek. Csak egyszer kell kipróbálni és máris tudni fogja, hogy a magyarok miért lelkesednek annyira érte.

Az íz az Alföld kellemes éghajlatának köszönhető. A klimatikus és talajviszonyok gyakorlatilag zöldségtermesztésre a legideálisabbak, azon belül is a paprikáéra: a termékeny lösztalaj, a hosszú, forró nyarak időnként egy kis esővel, valamint az évi 2000 és 2200 óra közötti napsütéses órák száma mind kedveznek ennek a növénynek.