Az ökoturizmus jó példája az V. Pákozdi Gasztro-Feszt
Pákozd üdvözli a Velencei-tó turisztikai fejlesztésére vonatkozó kormányzati fejlesztéseket, terveket, ugyanakkor gazdag természeti és kulturális örökségét, jellegzetes adottságait figyelembe véve, a település arculatát megőrizve csatlakozik a programhoz. A turizmus paradoxonja ugyanis, hogy egy népszerű turisztikai célpont, amely pont az érintetlensége, természetessége miatt vált azzá, a vendégek tömeges megjelenése után szükségszerűen átalakul, akár vonzerejét is elveszítheti.
Ezt az ellentmondást kívánja feloldani Pákozd az ökoturizmus fejlesztésével.
Az egyre gyakrabban használt fogalmat a természetvédelmi Világszövetség definiálta: „Az ökológiai turizmus, vagy »ökoturizmus« a környezetért felelősséget vállaló utazás és látogatás a viszonylag zavartalan természeti területeken, azok természeti, valamint jelen és múltbeli kulturális értékeinek élvezete és értékelése céljából, úgy, hogy kíméli azokat a látogatás hatásainak mérséklésével, valamint a helyi népesség társadalmi, gazdasági előnyökhöz való juttatásával.”
Pákozdnak nincs strandja. Éppen ezért az elmélyültebb látogatói igényekre számít, az elvontabb turistaélményekben való megmerítkezés lehetőségét kínálja. És van mit!
A Velencei-hegység oldalában fekvő település természeti látnivalókban igen gazdag. A kirándulók felkereshetik a Magyarországon egyedülálló földfelszíni alakzatokat a Pákozdi-ingókövek természetvédelmi területen, a felfedezhetik a barlangokat, bejárhatják a nagyszerű kilátást nyújtó turistautakat, barangolhatnak, futhatnak az eleven élővilágú tórészen. Többek között ezeknek a megóvására és megmutatására irányulnak az állami beruházások – összhangban a helyi szándékokkal és projektekkel.
A partszakasz megtörtént rekonstrukciója és rehabilitációja nyomán pl. védettebbé vált Pákozdnál a tó flórája és faunája. Kényelmesebb lett a pecázás is: hozzáférhetőbb lett a bőséges halkínálat a Pákozd – Dinnyés közötti horgászparadicsomban, ahol a volt zagytereken természetes halbölcsőhelyket alakítottak ki.
A ponty, harcsa, a csuka, a süllő és a bodorka mellett – hogy csak a legnépszerűbb fajtákat említsük a „Velencei-tó Badacsonya” másik kincse a bor. Az ország legöregebb hegységének gránitos lejtőin különleges ásványi anyagok táplálják a szőlőt úgy, hogy a szemek éjjel is érnek, hiszen a talaj a nappal magába szívott hőt ilyenkor sugározza vissza. A kiváló honos fajták (a zöld veltelini, rajnai rizling, olaszrizling, chardonnay) termesztésére egyre több pákozdi borászati vállalkozás épül. A település és környéke izgalmas ízekkel kecsegtető borutakkal övezett.
Ezeknek az úticéloknak a környezetkímélő elérését szolgálja majd a Fővárost és a Balatont összekötni tervezett kerékpárút, amely – Pákozdot is érintve – a már meglévő, gyönyörű környezetben haladó helyi biciklis utakon tekerők számát is szaporítja.
A táj meg az általa is formált néphagyomány Pákozdon szerves egységben jelennek meg a vendégek számára. A halászat, a náddal való munka tradíciói ott élnek a táncokban, a dalokban, az építészetben, a gasztronómiában és a pákozdiak vendégszeretetében.
Mindezek a lokális értékek egy nációéval is interferálnak, hiszen a több tízezres látogatottságú Katonai Emlékpark 17 nemzeti emlékhelyünk közül az egyik.
A fentiekből következik, hogy Pákozd nem szállodakomplexumokban, hanem vendégházakban, csendes falusi turizmusban gondolkodik, popfesztiválok helyett a néphagyomány értékeit közvetítené, az autóval érkezőknél szívesebben látja a bicikliseket, örömmel fogadja a horgászokat, természetjárókat, a futókat és a gasztroturistákat.
Ennek szellemében szervezik immáron fél évtizede a Pákozdi Gasztro-Fesztet. Az öko-szemlélet garancia arra, hogy a június 29-i, egész napos rendezvényen a résztvevők ételből, italból, programokból az eredetit, a természeteset: a valódit kapják.
A poharakba kerülő bor a 450 millió éves hegy lankáin termett gyümölcsből érlelődött, a halat pedig adja a tó.
Itt nem lesz “mikrózás”, gyorsmelegítés, tubusból nyomott ízesítő szószok, se slime-gyúrogatás, se playback. Street food helyett “treatfood”, azaz csemege, ritka élvezet jut a látogatóknak – mindenből.
A fesztivál nyitányaként szolgáló két kategóriában (vöröshús és hal) megrendezendő főző-verseny, illetve a napot záró Sipos F Tamás koncert között a szervezők kézműves harapnivalókat és bort kínálnak, a színpadon autentikus zenei és táncprodukciókat, a gyerekeknek pedig népi játékokat.
A kézműves fogalom itt azonban már nem csupán a minőség iránti nosztalgia húrjait igyekszik megpendíteni, hanem a Magyar élelmiszer könyvben megjelent, szigorú szabályozás alapján előállított ételeket, italokat jelöl.
A pákozdi rendezvény vendégei, a kirakodóvásár látogatói tehát biztosak lehetnek abban, hogy a tányérjukra kerülő falatok, a melléjük kortyolt italok, a desszertként fogyasztott lekvárok konzisztenciájukban, összetételükben és érzékszervi hatásaikban vagy tökéletesen egybevágnak a valódi élelmiszerekről alkotott elképzeléseikkel (ha még van), vagy éppen a kóstolásuk tapasztalatai alakítanak ki új igényeket – ízvilágok, vágyak számára nyitva kapukat.
A húsok pl. a hagyományos receptúrák alapján, a megadott érlelési idők szerint, valódi füstöléssel és kézi feldolgozással készülnek. A fűszerpaprika csak természetesen szárított és kézzel szedett, a lekvár 60 százalékban valódi gyümölcs alapanyagú, a sajt bio tejből van, a pálinka meg csak kisüsti lehet.
Idén a helyi mesterek mellett a határon túli történelmi borvidékek pincészetei közül elhozza remekeit a Maurer Borászat a Szerémségből, a Rozsmán Borászat Muravidékről, a Heit Borászat Erdélyből és az érmelléki Mados Borászat.
És valódi lesz a zene is! Sipos F. Tamást ugyanis a természetes hangzásokat kedvelő PartYssimo zenekar tagjai kísérik.
Az ötödik Pákozdi Gasztro-Feszten gyönyörű természeti környezetben ad egymásnak találkozót az étel, a bor és a jókedv.
Program:
10.00 A rendezvény és a Halfőző Nap megnyitója
12.00-18.00 Kulturális hagyományőrző programok és kézműves kirakodóvásár
15.00 Csörömpölő Zenekar gyermekeknek
18.00 Kákics Együttes
20.00- 23.00 PartYssimo Zenekar
Sztárvendég: Sipos F. Tamás
Gyermekprogramok:
Játszóház, kézműves foglalkozások, lufibohóc és egyéb meglepetések, kézműves kirakodóvásár
Határon túli magyar borvidékek bemutatkozása:
Maurer Borászat – Szerémség
Rozsmán Borászat – Muravidék
Heit Borászat – Erdély
Mados Borászat – Érmellék
Belépés: ingynes
További részletek és a Halfőző Verseny jelentkezési lapjának letöltése: