Mr.Goulash kisfilmet készített Magyarország legnagyobb gulyásfesztiváljáról

Mr. Goulash ellátogatott a szolnoki gulyásfesztiválra. Hősünk igyekezett a kulisszák mögött kalandozni, így olyan titkokat tud majd megmutatni az érdeklődőknek amiket kevesen láthattak eddig. A video elkészült, a cikk végén megtekinthető.

„Nagyon jól éreztük magunkat Szolnokon” mesélte Mr. Goulash.

„Reggel hétkor már mindenütt folytak az előkészületek: a bográcsok az állványokon, tűzrevaló felvágva, minden előkészítve. Bennünket Nyitrai László és csapata látott vendégül – ők segítettek megtenni első bátortalan lépéseinket a gulyásfőzés ingoványos talaján. Meg kell mondanom ezt is nagy hozzáértéssel tették : a bőséges reggeli (szenzációs császárszalonna és kiváló vöröshagyma fehér kenyérrel) és az azt megelőző szíverősítő szilvapálinka már ebben a reggeli időpontban meggyőzött minket arról hogy a legjobb helyre keveredtünk ezen a hatalmas rendezvényen. Ők nem ezúttal versenyeztek, maguk- és barátaik örömére főztek nagy hozzáértéssel. A gulyásokat a csapat két bográcsban készítette, mi pedig ott voltunk a vihar szívében : igyekeztünk mindent megörökíteni.

Our hosts: László Nyitrai and his friends

Vendéglátóink : Nyitrai László és barátai // Our hosts: László Nyitrai and his friends

Hagyományok és videoklip

Miután első helyszínünkön minden a helyére került, (azaz a bográcsokat a benne készülő gulyás jellegétől függően már csak sergetni (!) vagy kavarni kellett) mi belevetettük magunkat az egyre terebélyesedő forgatagba.

Rengeteg szimpatikus emberrel beszélhettünk határon innen- és túlról : többek között néhány hölggyel , akik a Vajdaságból (Szerbia), a Felsőhegy nevű magyarlakta, 1710 lelket számláló faluból érkeztek Szolnokra. Nagyon sok időt fordítanak a hagyományőrzésre : törekednek arra, hogy a magyar gyökerekkel kapcsolatos tárgyi- és egyéb emlékeket felkutassák, megismertessék, és megőrizzék. Sokat beszélgettünk, és úgy alakult hogy a Bodri és a miskakancsó nevű új formáció (lagziból ismert népdalok ska stílusban) első klipjéhez is vettünk fel néhány jelenetet a társaságukban.

People in traditional clothes – with the members of the “Bodri és a miskakancsó” on the sides

Felsőhegyi hagyományőrzők – kétoldalt a Bodri és a miskakancsó zenekar tagjai // People in traditional clothes – with the members of the “Bodri és a miskakancsó” on the sides

A Gulyáskirály

Órákon át, bográcstól bográcsig szökellve, hagyma-, és paprika illatfelhőjében beszélgettünk a résztvevőkkel, igyekeztünk a kulisszák mögött megtudni a titkot – és ekkor ránk mosolygott a szerencse! A fesztivál szakértő zsűrijének neves tagja, Opóczky István (Venesz-díjas mesterszakács) a szárnyai alá vett bennünket, és ettől a pillanattól elkísértük rengeteg bogrács mellé : számtalan tudnivalót megosztott velünk, és ezeket tovább is fogjuk adni nézőinknek.

István Opóczky reveals the secret of the goulash

Opóczky István felfedi a gulyás-titkot // István Opóczky reveals the secret of the goulash

A fesztiválon természetesen rengetegen főztek – és közülük jó néhányan versenyeztek is! A nap végén persze eredményt is hirdetett a kiváló magyar szakemberekből álló szakmai zsűri, és ebben az évben Pásztor Lajos lett a győztes, azaz a Gulyáskirály – ezúton is gratulálunk neki!