Karácsonyi mézeskalács

Vargáné Orbán Anikó művészi kézműves élete a gyönyörű finomságok készítése- és díszítése körül forog: nem csak megalkotja ezeket a csodálatos remekműveket, de meg is tanítja az érdeklődőknek hogyan is kell ezt csinálni. Anikó 2007 óta foglalkozik a mézeskalácsok készítésével- és díszítésével. Saját motívumkészletének forrása a hagyományos magyar díszítő motívumok világa.

Több év kutatómunkát és tanulást követően az évek alatt ezeket a motívumokat fejlesztette, és színesítette tovább lépésenként. Munkáira jellemző az egyediségre való törekvés, a finom és pontos kivitelezés, melynek eredménye az azonnal felismerhető stílus.

Ön tanítja is a mézeskalács készítését és díszítését. Mennyire nehéz megtanulni az alapokat, mi kell ahhoz hogy sikerüljön egy szép mézeskalácsot megalkotni?

2013 tavasza óta sokakkal megosztom tudásom a tanfolyamok keretén belül melyek a saját műhelyemben zajlanak. A szép munkához, mint minden kézműves tevékenység esetében sok gyakorlás szükséges, és persze nem árt némi kézügyesség sem.  Ami óriási előnyt jelent a résztvevőknek, hogy kihagyhatják az eszközök, a receptek, és az alapanyagok, valamit a készítési eljárások próbálgatásával, kísérletezéssel kapcsolatos zsákutcákat, és lényegesen rövidíthetik a kísérletezésre szánt időt. Nekem mindezt évekbe telt megtanulnom, a tanítványaim 3 nap alatt megkapják az alapokat, hosszú időt és rengeteg energiát megspórolva ezzel maguknak.

Ha karácsony akkor (is) mézeskalács. Ha szeretnénk otthon elkészíteni egy ilyen süteményt mit ajánlana, hogyan próbáljuk meg?

Bár van aki magas fokon űzi a mézeskalács készítését nem kell mindenkinek szakértőnek lenni, hogy kipróbáljuk az elkészítését. Egy háziasszony és még inkább a teljes család gyermekekkel együtt szintén nagy örömét lelheti benne. A kellemes közös elfoglaltságon túl a végeredmény garantáltan finom és szívet melengető lesz.

Az alábbiakban megosztok Önökkel egy egyszerű receptet amivel biztosan elkészíthető a finom és frissen is puha mézeskalács.

Egyszerű karácsonyi mézeskalács recept

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • fél kg finom porcukor
  • 6 tojás
  • 20 dkg virágméz
  • 18 g szódabikarbóna
  • 12,5 dkg vaj
  • ízlés szerint reszelt citromhéj
  • szegfűszeg, fahéj, gyömbér esetleg ánizs, vagy 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék

 

Elkészítés:

A lisztet és a porcukrot szitáljuk össze a szódabikarbónával.

A tojásokat enyhén verjük fel. Ezután dolgozzuk bele kézzel a maradék hozzávalókat. Sütés előtt hagyjuk állni légmentesen letakarva  egy hétig hűvös helyen így lesz legszebb a süteményünk.

mézeskalács hintaló
Sütés előtt alaposan gyúrjuk át a tésztát. A vékonyra kinyújtott tésztából tetszés szerint szúrhatunk formákat szaggatókkal

Sütés előtt a süteményeket  főzőtejszínnel kenjük melytől fényes lesz.
A mézeskalácsokat hőlégkeveréssel 165 -175 °C sütjük, míg a kívánatos szép, arany barnás színt elérik.

 

A díszítés cukormázzal történik, ennek összetétele: 1 tojás fehérje, 1 lapos evőkanál étkezési keményítő, kb. 20-22 dkg porcukor. A porcukrot a keményítővel szitáljuk össze. A háromnegyedét adjuk a tojásfehérjéhez, alaposan keverjük ki, de habot verni nem kell. A keményítős porcukorból annyit adjunk hozzá apránként, amíg a máz nehezen szakadva folyik le a habverőről.

A cukormázas díszítés (írókázás) előtt célszerű néhány napot szobalevegőn tartani a mézeskalácsokat, hogy a levegő páratartalmához igazodjon. Így elkerülhető a díszítés későbbi lepergése a tésztáról.

További információk: http://www.mezeskalacsajandekok.hu/

Christmas gingerbread