Magyar várak az interneten: bemutatjuk a varak.hu portált

A Magyar Kincsek Magazin ezúttal a varak.hu portált, és a Magyar Várarchívum Alapítványt szeretné olvasói szíves figyelmébe ajánlani, köszönjük az információkat Keserű Lászlónak és Szabó Tibornak!

A Magyar Várarchívum Alapítvány azoknak kíván segítséget nyújtani, akik vonzódnak a várakhoz, várromokhoz és azokon keresztül szeretnék megérteni történelmünket. Gyűjtésünk az alapvető eligazodást szolgálja az egyes várakra vonatkozó legfontosabb ismeretek és forrásanyag megadásával. Mindezt igyekszünk vizuális eszközökkel is kiegészíteni. A képek és videofelvételek mellett rekonstrukciós rajzok, alaprajzok, 3D grafikák segítségével tesszük könnyebben elképzelhetővé a ma is álló és a rég elpusztult erősségek korabeli állapotát.

Az összeállításokat bemutató honlapunk (www.varak.hu) majd két évtizedes működése során többször is átalakult, jelenleg is fejlesztés alatt áll. Az oldal első időszakában a jelenlegi országhatáron belüli erődítések bemutatása volt a cél és időbeli gyűjtésként a honfoglalástól a kuruc korig lett meghatározva a bemutatandó anyag. (Az őskori majd későbbi római erődítések abban az esetben kerültek bemutatásra, ha az adott erődítés a honfoglalást követő időszakokban is használatban volt.) Az ezt követő bő évtizedben a sok száz gyűjtőút és a több ezer órát kitevő kutatómunkát követően az oldal kibővült a Történelmi Magyarország 1914-es határvonalainak területére.

A varak.hu oldalon napjainkban fellelhető gyűjteményhez hasonlatos mélységű, minden részletre kiterjedő bemutatott anyag, a környező országokban nem található. Ezért is éreztük úgy, hogy megérett az idő arra, hogy a Kárpát-medence, elsődlegesen magyar vonatkozásban érintett erődített történelmi helyszíneit is bemutassuk. A tavaly decemberben újjászületett oldal immáron a „Várak és erődített helyek a Kárpát-medencében” névvel lepte meg látogatóit a karácsonyi ünnepek előtt. Az új felület lényegesen több anyagot tartalmaz a bemutatásra kerülő helyszínekről. Az anyagok frissítése és rendezése ezt követően napi feladattá vált és a Facebook oldalunk segítségével naponta többször is tájékoztatjuk a téma iránt érdeklődőket.

A magyar történelemhez szorosan kapcsolódó várak túlnyomó része ma más országok területén található. Fontosnak tartjuk, hogy ezekben az országokban is megismerjék, és elfogultság nélkül tanulmányozhassák ezek történetét. Terveink között szerepel az legfontosabb szövegrészek idegen nyelvre fordítása és közzététele. Persze ehhez saját lehetőségeink nem elegendőek, ezért reménykedünk nyelveket beszélő érdeklődők közreműködésében. Szeretnénk honlapunkon lehetőséget adni a várkutatással kapcsolatos írások, hírek, ismertetők bemutatásának. Az ez irányú fejlesztések éppen most történnek. Adat gyűjteményünk addig is fejlődik, kiegészül és rendezettsége is folyamatosan javul, remélve hogy sokaknak nyújt kellemes élményt az újdonságok közötti böngészés.

További információ, és a weboldal megtekintése: www.varak.hu