Muzsikáló Budapest

Nem is annyira régen, alig néhány évtizede csak a Nagykörúton több mint 40 cigány zenekar játszott esténként. A cigány muzsikusok Kárpát-medence-szerte megbecsült tagjai voltak a helyi közösségeknek, tudásuk generációról generációra szállt tovább. Mára ez a hagyomány és a szakma is eltűnőben van, az éttermek többségében csak szólóban vagy párban hallható cigány zenész. A muzsikuscsaládok gyerekei inkább komolyzenét tanulnak vagy a könnyűzenében keresik az érvényesülést.

Muzsikáló Budapest

Roma Hungaricum zenekar, Kép: balatontipp.hu

A hagyományos éttermi cigány zene támogatása, népszerűsítése érdekében – a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza Muzsikáló Budapest pályázatának segítségével – a nyári turistaszezonban, május 20. és augusztus 20. között 4–7 fős cigány zenekarok zenélnek 12 neves budapesti étteremben, a hét hat napján. A frekventált helyszíneken nemcsak a turisták és a nosztalgiára vágyók, hanem a fiatalabbak is átélhetik ezt a különleges, magával ragadó hangulatot. Bízunk benne, hogy ezzel az egyedülálló kezdeményezéssel sikerül a közösségteremtő muzsikálás hagyományát életben tartani.

Pál István Szalonna a Muzsikáló Budapestről a Magyar Katolikus Rádióban:

„Újra divattá kell tenni azt, hogy az emberek énekeljenek, mert a cigányzenének ott a halála, hogyha az emberek nem tudnak énekelni rá – mert akkor koncertszámok halmazát hallgatod meg, amire azt mondhatod, hogy gyönyörű és szereted, de akkor elmehetnél egy klasszikus terembe is akár. […] feladatunk, hogy tíz év múlva ne a cigányzene emlékéről beszéljünk, hanem arról, hogy újra virágzik, hiszen megvan a helye a magyar kultúrában.”

Muzsikáló Budapest

„Amikor a cigányzene a fénykorát élte […], nemcsak azt tanították meg, hogy hogyan kell a cigányzenészeknek muzsikálni, hanem megtanították azt is, hogy hogyan kell megjelenni, hogyan kell szolgálni azt a közösséget, legyen az egy kis falu, vagy legyen az egy királyi család, hiszen ezek a cigány muzsikusok egészen a születéstől a temetésig végig kísérték az emberek életét szerte a Kárpát-medencében. […] Leghíresebb cigány prímásaink – Magyari Imre, Banyák Kálmán – egészen grófi, királyi családoknak is muzsikáltak.”

„A régi nagy bandákban – gyönyörű időszaka az első világháború környéke -, mikor ez a zene a legszebben virágzott, akkor úgy nézett ki egy teljes banda, hogy nagybőgő, cselló, brácsa, kontra, cimbalom, fúvós, terchegedű, egy karhegedű és egy prímás.”

Muzsikáló Budapest„[…] Az emberek szórakoztatása a cigányzenészek profilja volt.”

 

 

 

Éttermek és az ott muzsikáló zenekarok listája:

 

 

 

 

 

New York Kávéház

 

1073 Budapest, Erzsébet krt. 9-11.

 

Roma Hungaricum Zenekar

 

Panoráma Terasz

 

1051 Budapest, Vigadó tér 3.

Budapest Gipsy Band
Rosé Étterem 1072 Budapest, Akácfa u. 24. Farkas Band
Százéves Étterem 1052 Budapest, Piarista u. 2. Ifj. Sárközi Lajos és Zenekara
Szeged Étterem 1114 Budapest, Bartók Béla út 1. Oláh Ernő és Zenekara
Tepertő Magyaros Étterem 1092 Budapest, Ráday u. 20. Tepertő Zenekar
Városliget Café & Restaurant 1146 Budapest, Olof Palme stny. 5. Roma Hungaricum Zenekar

 

További információ:

www.hagyomanyokhaza.hu