Sziklakórház Atombunker Múzeum – Az életmentés valódi arca

A több mint 2300 m2-es Sziklakórház Atombunker Múzeum a Budai Vár alatt található. A várhegy mélyén kb. 10 km hosszúságú barlang és pincerendszer kanyarog, melynek járatait a második világháború előestéjén megerősítették, hogy óvóhelyként tudjon szolgálni az esetleges bombázások során.

n

A Sziklakórház a második világháború idején, 1944 februárjában nyílt meg. Feladata az általános sürgősségi ellátás lett, így olyan polgári és katonai személyeket is fogadott, akik a légitámadásokban megsérültek.

A János kórház felügyelete alá rendelt kórház vezetőjének Dr. Kovács István egyetemi adjunktus, sebész-főorvost nevezték ki, aki közel 40 orvossal váltásban dolgozott a kórházban. Munkájukat a Vöröskereszt önkéntes ápolói segítették igen nagy számban, köztük számos nemesi származású grófnő is, többek között özvegy Horthy Istvánné, Andrássy Ilona, Széchenyi Ilona.

ItsHungarian (4)

A 120 fő befogadására alkalmas kórház az ostrom ideje alatt teljesen megtelt sebesültekkel, szemtanúk beszámolói szerint Budapest ostromának idején 650–700 embert is bezsúfoltak a kórházba. Az 1945 júniusáig működő kórház egy időre bezárta kapuit, majd az 1956-os forradalom kitörésének másnapján újra megnyitott, hogy ellássa a harcok során megsérült civileket és katonákat.

m

1958-62 között a kórházat átépítették és kibővítették, hogy vegyi vagy atomtámadás esetén is használható legyen. A létesítménybe vezényelt orvosok és ápolók a 80-as évek közepéig tartottak évente polgári védelmi gyakorlatot a kórházban, ki-ki elpróbálva a saját szerepét konfliktus esetén. A 2002-ig szigorúan titkos Sziklakórház 2008-tól már múzeumként várja látogatóit. A 2015-ös éves látogatószám elérte a 100 ezer főt.

kElérhetőségek:

Sziklakórház Atombunker Múzeum
1012 Budapest, Lovas út 4/c