„A puli az nem kutya – az puli.”

Mikor e szót (puli) kimondjuk, gondolunk-e arra, hogy mi is annak valódi értelme? Pedig e szónak van értelme, sőt története, történelme is. Az alkotta meg eme csodálatos szót, aki becsülte, szerette, munkáját, értelmi képességeit, hűségét érezte és elismerte és magáénak tudta. Mindezeket egyetlen szóba sűrítette, és megszületett a világon mindenkinek egyet jelentő szó: puli.

A magyar Ludas Matyi puli tenyészet számtalan dologról nevezetes, kimagasló színvonalon tenyésztik ezt a világhírű magyar fajtát. A tenyészet olyan szinten elismert a magyar puli rajongói között, hogy Antal Ferenc, a tenyészet vezetője nemrég még Mark Zuckerberget és feleségét Priscilla Chant is vendégül látta otthonában.

unnamed

“Mark és Priscilla amerikai pulis barátaink ajánlására keresett fel minket és pulijaim társaságában estébe nyúló baráti beszélgetést folytattunk a fajtát érintő kérdésekben. Ők rendkívül kedves emberek és szívmelengető érzés, hogy a mi szeretett nemzeti fajtáink hírét öregbítik a világ számos táján. Köszönet érte” mesélte Antal Ferenc.

L M Lujzi11H

A puli legfeltűnőbb külső tulajdonsága szinte páratlan szőrzete, amely a fajta egyik védjegye. A hosszú szőrzet miatt a nyak alig látható, és a szemeit is ernyőszerűen takarja. Színe leggyakrabban fekete, de lehet fehér, szürke vagy fakó és ezeknek különböző árnyalatai.

Ides kölykei. H

A puli hosszú történelme, fennmaradása a szorgalmának, találékonyságának, intelligenciájának köszönhető. A zord körülmények, a kemény munka edzetté, ellenállóvá, igénytelenné tették a fajtát, és ezek a vonások a mai napig jellemzőek a pulira. Megszokta az önálló munkavégzést, s azt, hogy gazdája minden szavát lesse.

Egyénisége elbűvölő. Kedveskedő, családszerető, különösen kedveli a gyerekeket, ezzel együtt önérzetes és sértődékeny. Kitűnő házőrző, aki mindent hangosan kommentál. Megvesztegethetetlen hírben áll. A kertes házak őrzőjének, barátnak egyformán alkalmas jószág.

L M Lujzi 1H

Erről a kutyáról el lehet mondani, hogy csak éppen beszélni nem tud. Szinte mindent megért! A jól nevelt puli nem csak gazdája szavait, de intését, sőt akár szemeivel kifejezett akaratát is parancsnak veszi, és feltétel nélkül teljesíti. Energikus, mozgékony, nagyon élénk vérmérsékletű, sohasem lusta állat. Bátor, szinte semmitől sem fél. Ugatós, de kiegyensúlyozott kutya.

L M Lujzi mozgásban