Magyar húsvét – érdekességek és hagyományos magyar locsolóversek

Magyar húsvét – érdekességek és hagyományos magyar locsolóversek. Talán a két legfőbb népszokás a locsolkodás és a tojásfestés, és a kettő szorosan együtt jár. Húsvét hétfő rendkívül mozgalmas nap, így mindenki korán kel; az asszonyok és leányok népviseletbe öltöznek és várják a fiúkat és férfiakat, akik – vödörrel felszerelkezve –  járnak házról házra, sorra meglátogatva nőnemű rokonaikat, barátokat, ismerősöket.

Hungarian-easter-custom_1 m

A nőket virágoknak tartják, akik elhervadnak, ha az éves locsolás elmarad; régen az emberek hittek a víz tisztító, gyógyító és termékenységet adó erejében. A férfiak udvariasan megkérdezik, szabad-e locsolni, mindezt locsolóvers formájában, és ha a válasz igen, akkor rájuk öntik a vödör tartalmát. Még jobb móka ez, ha a víz hideg és a lányok sikítva menekülnek.  A fiatalabb lányok gyakorta versengenek, hogy kinek lesz több locsolója.

Bodri_HT_promo (3)

A fizetség, amit a férfiak a locsolásért kapnak, általában festett tojás – amit az asszonyok és lányok már napokkal korábban festenek –, cukorka, néha némi pénz. Általában alkohollal is kínálják a vendéget, ezért nem ritka, hogy ahogy telik a nap, a férfiak egyre ittasabban kopogtatnak a soron következő ajtón. Nagy szégyen, ha a leány nem áll készen az első locsoló érkezésekor, és szintén szégyen, ha nincs annyi festett tojása, mint amennyi locsolója.

egg-stand-1

Manapság – különösen a városokban – a nők hétköznapi ruhákban fogadják a locsólkodni jövő vendégeket, a férfiak pedig kölnit vagy parfümöt locsolnak a nők hajára. Ennek az az eredménye, hogy a nap végére a nők hajából negyvenféle “illat” árad. A városokban a tojásfestés hagyománya  kihalófélben van. Akik mégis festenek tojást, azok festékport használnak, amit forrásban lévő vízbe tesznek és ebben egyszerűen kifőzik a tojásokat, vagy fából ill. egyéb anyagból készült, előre festett tojást vásárolnak. A csokoládétojások is egyre elfogadottabbak. Bár a locsolás maga is erősen megy ki a divatból a nagyobb városokban, egy valami nem változott: azok a férfiak, akik még meglátogatják ilyenkor hölgyismerőseiket még mindig locsolóvers formájában kérnek engedélyt a locsolásra. Gyakran napokig keresik a legviccesebb – vagy éppenséggel legpajzánabb – versikét, akad, aki erre az alkalomra saját verset ír. Ez kiváló alkalom, hogy bárkiből kibújjon egy napra a költő. Ez a szokás játékos versengéshez is vezethet: kinek sikerül a versével a hölgyeket leginkább megnevettetnie.

Álljon itt néhány példa a hagyományosabb locsolóversekre:

Ajtó mellett állok
Piros tojást várok.
Ha nem adják párjával,
Elszökök a lányával!

222

 Kerek erdőn jártam
Kék ibolyát láttam.
El akart hervadni
Meg szabad-e locsolni?

333

Kelj föl párnáidról, szép ibolyavirág,
Nézz ki az ablakon, milyen szép a világ!
Megöntözlek szépen az ég harmatával,
Teljék a tarisznya szép piros tojással!

111

(Hummerr Zita / itsHungarian.com)

BODRI és a Miskakancsó – Hímestojás